×

Recensie

Metal

21 april 2022

Cancer Bats

Psychic Jailbreak

Geschreven door: Hendrik Vanhee

Uitgebracht door: New Damage

Psychic Jailbreak Cancer Bats Metal 4 Cancer Bats – Psychic Jailbreak Written in Music https://writteninmusic.com

Een herboren, zij het een tot drietal herleid Cancer Bats, met zanger Liam Cormier, gitarist-bassist Jaye R. Schwarzer en drummer Mike Peters gaat op dit Psychic Jailbreak, geheel zoals het hen best past, en, net zoals voorheen totaal tegen de regels in, keihard ertegenaan. Het Canadese Cancer Bats was en blijft zo de verrassende, creatieve band die met hun hardcore-heavy metal-punkrock het metaluniversum beukend en tierend weet onveilig te maken. Stoner, doom, sludge of zelfs classic rock, ze gaan er op hun zevende des te fris en pittig mee aan de slag en ze maken er samen weer één grote chaotische omwenteling van.

Het stormachtig schurend Radiate opent zo hectisch als plant het een anthem van Rage Against The Machine, met blastbeats, wilde riffs en schrille zang des duivels. De best mogelijke fulminerende opener en al onmiddellijk bewijs hoe sterk het gezelschap nog wel op z’n zes pootjes staat. De stuwende rush van het duistere The Hoof, met skateboardsamples her en der, poot zich bezwerend sludgy de hele song door, vuile doompolka’s tussen vervormde gitaren en harmonisch crescendo van gekrijs.
Wolvengehuil! Als een razende zandstorm van riffs, percussie en zang overvalt je daarop krachtige topstoner Lonely Bong – de hele moshpit gaat er inmiddels mee in overdrive. En dan moeten ze nog de Black Sabbath-wateren in.

Strijdvaardig roffelend en oorverdovend vintage punky neemt Friday Night met eenzelfde speed over, onnavolgbaar snelle gitaarsolo, heerlijke nevel van noise en agressie. Het monsterlijk groovende Hammering On ploegt traag stonerend, pompend, headbangend verder door het veld. Sloom getrokken als naar een sinistere Sabbath met twee in occult duet croonende hogepriesters, Cormier en ene folkzanger Brooklyn Duran. Het wilde Crocodiles dan, met z’n tuimelende bas, warrelend bijtende litanie van heerlijke grungry sludge. Het over de chaos vlammende Shadow of Mercury, even furieus in zijn roffelende drums, moordend in z’n riffs, als bezwerend in z’n krijsende vocals. Het sublieme Keep on Breathin’ dat verbluft met z’n superieure Thin Lizzy-riffing, heldhaftige zangpartijen, één aaneengesloten stuwende metalroffeling van de bovenste plank. Ook hier is in z’n riffing Black Sabbath helemaal terug. Het op en top catchy Pressure Mind – met wat een ferme, loom optrekkende gitaarsolo! – en samen dan zo baldadig mogelijk een nieuw Cancer Bats-volkslied scanderen. Het onrustige Rollin Threes stuitert binnen, Schwarzer’s gitaar en bas maken overuren in hun achtervolging op de als griezelige Alice Cooper kelende Cormier. In het weer supersnelle Psychic Jailbreak, vette riffs, huilende vocals, drie minuten durend bombardement van donderende drums, nu eens in halsbrekende upbeat, dan weer onheilspellend in loodzware stoner.

Toch wel een wonder dat, rauw en fors, de veteranen van Cancer Bats zo’n monumentale, complete groep zijn kunnen blijven. Hun Psychic Jailbreak is niet minder dan één grote explosieve mosh-pit van elf pompende bangers geworden én de bevestiging dat ze hun op en top ziedende geluid zelfs nog konden perfectioneren. Where the hell mogen we dus die intense metalbats straks live over het podium zien scheuren? Dit Psychic Jailbreak is na de afstap van stichtend gitarist Scott Middleton geen zwanenzang geworden, integendeel, het werd een regelrechte mijlpaal. 1. Radiate 
 2. The Hoof 
 3. Lonely Bong 
 4. Friday Night 
 5. Hammering On 
 6. Crocodiles 
 7. Shadow of Mercury 
 8. Keep on Breathin 
 9. Pressure Mind 
 10. Rollin Threes 
 11. Psychic Jailbreak