×

Recensie

Roots

15 september 2021

Camille Camille

Could You Lend Me Your Eyes

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: On The Level

Could You Lend Me Your Eyes Camille Camille Roots 4.5 Camille Camille – Could You Lend Me Your Eyes Written in Music https://writteninmusic.com

De aardbeienmaan welke op 28 juni 2018 met zijn diepgele glans de hemel verlicht is het voorprogramma van de bloedmaan die een maand later een zwoele zomernacht inluidt. Een korte periode daarna verschijnt het schitterende Strawberry Moon hemellichaam, de debuutsingle van de Belgische Camille Camille, waarmee ze zich in de finale van De Nieuwe Lichting van Studio Brussel brengt. Het voorprogramma van het twee jaar later op het kleine On The Level platenlabel uitkomende Could You Lend Me Your Eyes. Het zaadje is alreeds eerder gepland, nu is het tijd om te oogsten.

Strawberry Moon is het ontsteken van een nachtkaars die vervolgens langzaam steeds feller gaat branden. De moedertrack welke zich over de overige fluisterende babysongs ontfermt die in het duistere ronddansende schaduwspel ontstaan. Een symbolische verbindingspoort tussen hemel en aarde. Het bijzondere stemgeluid van deze indrukwekkende singer-songwriter die landelijke countrytrekjes aan adembenemend fragiele gitaarjuweeltjes koppelt. Rondspokende verhaaltjes voor het slapen gaan, om de verstilling van het corona tijdperk een plek te geven. Het berustende Golden doopt je in die uitdelende mediterende geluksmomenten onder. Klein in zijn eenvoud, groot in de kamervullende sferen.

De elementaire echte stapjes worden met behulp van de Zweedse producer Anders Lagerfors gezet, die de weidse natuurlijke reisomgeving van zijn habitat al fluitend en met integere backing vocalen in To and Fro als extra werkbagage toevoegt. Het eerste wapenfeit van hun voedbare samenwerking is echter het door gitaar en bas ingeleide White Skies Waltz. Warme ingrediënten waarmee Camille Camille als toerist begeleidt door engelachtige mythische sprookjeszang de bergtoppen van haar zangvermogen trotseert om vervolgens in het diepe folklore dal van het filmische Let me In te verdwalen. Krachtig als de onverwinnelijke natuur in de dreigende Atlas strijkersonweer, kwetsbaar in de You Are Not Alone verregende harpdruppels.

Halverwege deze creativiteit veroorzaakt COVID-19 een gapende scheur in het opnameproces, die in de onbereikbare afbrokkelende atmosfeer pijnlijk voelbaar is welke als ijzige dampkringetjes de verbintenis opzoekt. Hulpeloos in de kern van het thuis opgestelde isolement voedt ze noodgedwongen alleen in alle eenzaamheid van de afgesloten buitenwereld wiegend haar vredige slaapkamerkindjes op. Volgroeid in de vervreemding van een onrealistische aardse maatschappij, die soberheid en intimiteit afdwingt. Klassiek geschoold in de instrumentatie, emotioneel breekbaar in de zachtheid van de gedragen zang.

Het moment om de prille liedjes onder toeziend oog van de schepper in de sterk veranderde buitenwereld los te laten is aangebroken. Op zaterdag 27 november krijg je in het Utrechtse Tivoli/Vredenburg de unieke kans om de Nederlandse albumpresentatie van Could You Lend Me Your Eyes bij te wonen. Bekijk het door de alles opnemende ogen van Camille Camille en kruip zelf als uitgenodigde bezoeker in haar opengestelde ziel binnen. Het enige puntje van kritiek is dat ik Be Kind een betere afsluiter vind dan Flying Leaves, maar dat is dan puur op mijn eigen gevoel gebaseerd. 1. Golden
 2. To and Fro
 3. White Skies Waltz
 4. Le Me In
 5. Atlas
 6. You Are Not Alone
 7. Sunray
 8. Could You Lend Me Your Eyes
 9. Short Rain Song
 10. Strawberry Moon
 11. Be Kind
 12. Flying Leaves