×

Recensie

Roots

26 oktober 2013

Cam Penner

To Build A Fire

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Rawlco Radio

To Build A Fire Cam Penner Roots 4 Cam Penner – To Build A Fire Written in Music https://writteninmusic.com

Het album To Build A Fire van Cam Penner kwam eind 2012 al uit. Op de site is het toen niet meegenomen. Zonde, want nu loop je het risico niet te weten waarom je binnenkort naar één van de optredens moet, die de Canadees in ons land geeft. Daarom nu dus alsnog een recensie.

Als je je bedenkt dat de muziek van Cam Penner onder het kopje americana valt, dan is het instrumentale Mighty Damn Animator (So Long, Farewell) wel een erg bijzondere manier om te openen: de blazers geven eerder het gevoel dat je naar een album van een brassband luistert. En dan, na 3 minuten knallen ineens de synths en drumcomputer uit de speakers. Americana? Ja hoor. Het enige is wel dat Penner ook graag gebruik maakt van elementen uit andere genres. En dat kan maar zo electronic zijn. Dat we van hem dus bijzondere americana mogen verwachten, dat liet hij ook al horen op voorganger Gypsy Summer (2011), het prachtige album dat hier 4 sterren kreeg.

Heel anders dan de opener is de titeltrack To Build A Fire; dat nummer klinkt bijna als een chain gang, bouwt langzaam op naar een mooie climax met een schelle elektrische gitaar. Het is ook de eerste keer op het album dat we die kenmerkende stem van Penner horen: licht rafelig, met een soort constante snik en luid, maar zeker niet schreeuwerig.

This Could Be Your Anthem gaat veel meer naar de standaard americana, is een folky, sober nummer. Inkleuring wordt gedaan door het banjospel, door de slidegitaar en door de folky samenzang op het einde. Rivers Forgotten begint als een sobere een ballad, krijg halverwege toch ook wat mooie, melancholische, licht spooky elementen mee. Lekker vet-psychedelisch komt de elektrische gitaar binnen op No Consequence. Totaal anders dan het nummer ervoor (sterker, dan alle nummers ervoor) is dit een heerlijk sinister, opzwepend nummer. En over opzwepend gesproken, dat is het volgende nummer, Memphis, zeker ook. Door het ritme, door de gebruikte samples. Penner speelt hier weer met de gevoelens van de preciezen, laat horen dat binnen het genre americana heel veel mogelijk is, door weer gebruik te maken van elementen uit andere genres. En dat het dan nog prachtig kan klinken ook!

Noodzakelijk zijn die invloeden niet altijd, zo wordt duidelijk op Curiosity. Dat neigt namelijk weer veel meer naar de traditionele country/folk, is een nummer met een lief, toegankelijk thema. En wat past die stem van Penner toch mooi bij dit soort nummers: als hij wat hoger zingt, wordt die bijna structurele snik nog wat prominenter, waardoor nog meer emotie verschijnt. House Of Liars doet erg denken aan My Lover And I van Gypsy Summer, maar dan de folky variant: minder snel en zonder drumcomputer. Daarmee had hij eenzelfde heerlijke effect kunnen creëren voor dit nummer. Niet dat het moet hoor, dit klinkt zo ook erg lekker. Met Whisky Lips krijgt het album een mooi ingetogen einde.

Het is ongelooflijk knap hoe Cam Penner telkens weer moderne elementen weet te verwerken in traditionele arrangementen. Dat komt hem nog wel eens op kritiek te staan van de puristen, maar gelukkig trekt Penner zich daar niets van aan. Niet dat hij vernieuwt om te vernieuwen. Hij zoekt gewoon naar ‘zijn’ manier om zijn muzikale verhaal te vertellen. Op To Build A Fire is hem dat weer erg goed gelukt!

Speeldata:

21-11-2013: Coco Maria, Veenhuizen
22-11-2013: WV-HEDW, Amsterdam
23-11-2013: Landgoed Thedingsweert, Tiel
24-11-2013: Café de Stad, Utrecht
25-11-2013: Nix & Meer, Enschede  1. Mighty Damn Animator (So Long, Farewell)
  2. To Build A Fire
  3. This Could Be Your Anthem
  4. Rivers Forgotten
  5. No Consequence
  6. Memphis
  7. Curiosity
  8. Gasoline Summers
  9. House Of Liars
  10. Whiskey Lips