×

Recensie

Roots

10 april 2015

Calexico

Edge Of The Sun

Geschreven door: Rik van Boeckel

Uitgebracht door: City Slang

Edge Of The Sun Calexico Roots 4 Calexico – Edge Of The Sun Written in Music https://writteninmusic.com

Calexico nam haar 8e album, de opvolger van Algiers (2012),  deels op in Mexico, deels in hun woonplaats Tucson. Edge of the Sun wordt gekenmerkt door een grote variatie aan stijlen: van pop tot country, latin, rock, dylanesque singer-songwritersferen, elektronische cumbia. Voor elke song werden gastmusici uitgenodigd.

De 12 tracks zijn stuk voor stuk erg sterk. De zangeressen Amparo Sanchez ( Spanje), Gaby Moreno ( Guatemala) en Carla Morrison (Mexico) geven de songs net dat beetje extra. Amparo zingt in Cumbia de Donde als was ze Omara Portuondo en Moreno plaatst met haar Spaanse zang het geweldige Beneath The City Of Dreams midden in Mexico. De song ontstond tijdens de opnamesessies in Coyoacán, een voorstad van Mexico City. De Azteekse omgeving inspireerde Joey Burns (gitaar/zang) en John Convertino (drums), de kern van Calexico, tot de mooie filmische instrumental met dezelfde naam; ook toetsenist en multi-instrumentalist Sergio Mendoza leverde hier een belangrijke bijdrage zoals aan meer tracks op dit album dat rijk is aan muzikale beelden en filosofische en actuele ideeën.

Zo verwijst Falling From The Sky naar een kinderboek en is het thema van Bullets & Rocks immigratie wereldwijd. In deze song brengt de Spaanse gitarist Jairo Zavala de Afrikaanse gitaar in en Adrian Perez (Mexico) de Jalisco harp. Beide songs zijn rootsy popsongs met die lekkere broeierige sfeer die veel nummers van Calexico kenmerkt. In het melancholieke When The Angels Played geeft de door Greg Leisz gespeelde pedal steel de song een onmiskenbaar southern rocksfeertje mee. Tapping on the Line ( met ‘n vintage casio) is erg mooi net als Miles from the Sea. “Dreams about swimming” is zo’n zin die op een prettige manier in je hoofd blijft rondzingen. Geweldig is de slottrack waarin diepgang en songwriting op bijzondere wijze aan elkaar worden gekoppeld! 1. Falling From The Sky
 2. Bullets & Rocks
 3. When The Angels Played
 4. Tapping On The Line
 5. Cumbia De Donde
 6. Miles From The Sea
 7. Coyoacán
 8. Beneath The City Of Dreams
 9. Woodshed Waltz
 10. Moon Never Rises
 11. World Undone
 12. Follow The River