×

Recensie

Rock

21 september 2021

Caleb Landry Jones

Gadzooks Vol. 1

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Sacred Bones

Gadzooks Vol. 1 Caleb Landry Jones Rock 3.5 Caleb Landry Jones – Gadzooks Vol. 1 Written in Music https://writteninmusic.com

Caleb Landry Jones is een in Garland geboren jonge kunstenaar die zijn zwaar gelovige Texaanse geboortegrond ontvlucht om te verhuizen naar het alsmaar in beweging zijnde Los Angeles. De aantrekkingskracht van het eeuwige sterrenstatus lonkt en dicht bij Hollywood probeert hij de aandacht te trekken van regisseurs en producers. Daar ontwikkelt de acteur zich tot een getalenteerde filmster. Het is niet niks als je dan op het filmfestival in Cannes een award binnenhaalt voor beste acteur. Het eerder dit jaar verschenen Nitram is het heftige autobiografische verhaal van Martin Bryant, die een bloedbad aanricht en 35 willekeurige slachtoffers vermoord. Caleb Landry Jones vertolkt op indrukwekkende wijze het personage van de ernstig labiele moordenaar en zet op zeer geloofwaardig wijze dit emotieloze individu neer.

Caleb Landry Jones heeft echter meerdere kwaliteiten en met de opbrengsten van zijn rollen financiert hij grotendeels zijn eerste album The Mother Stone waarmee hij teruggrijpt naar de seventies glamrock van David Bowie, de orkestrale The Beatles periode, en het psychedelische Pink Floyd werk. Hij zou zich vroeger prima kunnen scharen in The Factory. Het hippe Andy Warhols kunstenaarscollectief, waar men onder invloed van verdovende middelen leeft voor die 15 Minutes of Fame en de mogelijkheid creëert om daar pakweg een aantal succesjaren aan vast te plakken. Caleb Landry Jones is zo’n eigenzinnig buitenbeentje die zich niet zozeer afzet tegen de b(r)oze buitenwereld maar hier wel zijn eigen draai aangeeft. Een jaar naar zijn debuutplaat maakt hij tijd vrij om aan de slag te gaan met de opvolger van The Mother Stone en brengt hij nu het muzikale scrapbook Gadzooks Vol. 1 uit. Gestoord verknipt maatknipwerk met dezelfde chaotische manische gekte. Compromisloos en onbeheersbaar in een door de filmwereld fictief scheppende live fast die young maatschappij.

Schizofrene meervoudige gestoorde persoonlijkheden vastgelegd in een negental albumtracks. Yesterday Will Come zou met gemak kunnen doorgaan als een zwart geblakerd dagboekverslag van het verloren in drugs consumerende The Lost Weekend periode van John Lennon. Caleb Landry Jones kruipt bangelijk overtuigend in de huid van deze grootheid en het is beangstigend hoe dicht hij de stem van deze unieke vocalist benadert. California stigmatiseert zichzelf met de treurnis van een Ennio Morricone spaghettiwestern mondharmonica. De ondersteunende clip van The Loon is waar slachtveld aan hallucinerende ambities. Een realistische karaktermoord van The Joker in zwaar vervormde kleurrijke dwaasheden.

Het verval van kermisattractie Hollywood in mythologische Titanic wrakstukken waar film en muziek als muterende bastaardbroeders aan elkander verstrengeld raken. De finale is het caleidoscoop labyrint van doorzichtige weerspiegeling in het onnavolgbare eindwerkstuk This Won’t Come Back. Een twintig minuten durende geluidscollage van opgespaard restmateriaal. Goedkoop vermaak versus verborgen genialiteit. Indrukwekkend onnavolgbaar. Een rariteiten kabinet van uitgestoten psychoten en aan lager wal rakende filmsterren die ten onder gaan aan de verlokkingen van de parallel lopende vernietigingsdrang van de stad der (doods) engelen. Gadzooks Vol. 1 is de vastlopende soundtrack van het afbrokkelende gemarkeerde Hollywood Sign die spookachtig de decadente jaren zeventig inluiden en welke door een digitale 3D printer in het heden geplaatst worden.  1. Never Wet
  2. Yesterday Will Come
  3. The Loon
  4. Bogie
  5. Gloria
  6. California
  7. For a Short Time
  8. A Slice of Dream
  9. This Won't Come Back