×

Recensie

Alternative

08 maart 2017

Buzzcocks

Time's Up

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Domino

Time's Up Buzzcocks Alternative 5 Buzzcocks – Time’s Up Written in Music https://writteninmusic.com

Time’s Up wordt het ‘onofficiële’ eerste album van The Buzzcocks genoemd maar was nooit als zodanig verkrijgbaar. Het was het enige album ook dat de band met zanger Howard Devoto in de gelederen maakte. Uit alle opnamen werd uiteindelijk de 4 songs tellende Spiral Scratch EP gehaald. Vanaf het moment dat die EP verscheen is punk nooit meer hetzelfde geweest.

Zanger Howard Devoto (echte achternaam Trafford) en gitarist Pete Shelley (echte achternaam McNeish) ontmoeten elkaar op de Bolton Institute of Technology. Een eerste versie van Buzzcocks ontstaat in februari 1976 maar valt alweer uit elkaar, vlak voordat de Sex Pistols in juni naar Manchester komen op uitnodiging van Devoto en Shelley die de band enige maanden eerder in Londen hebben gezien. Buzzcocks zouden het voorprogramma verzorgen. Dat gebeurt uiteindelijk wel als de Pistols een maand later alweer naar Manchester komen en Devoto en Shelley in bassist Steve Diggle en drummer John Maher de definitieve line-up van Buzzcocks te pakken hebben. Buzzcocks gaan vervolgens ook op de uitnodiging van Pistols-manager Malcolm McLaren in om in september in Londen op het twee dagen durende 100 Club Punk Festival te komen spelen.

De inspiratie zat hoog bij Devoto en Shelley en reeds op 18 oktober 1976, dus nog maar 9 maanden na het ontstaan van Buzzcocks en maar 3 maanden nadat de officiële line-up van de band bij elkaar is, namen ze een overvloed aan songs op in de Revolution Studio’s op Bramhall Lane in Stockport, de studio waar ze voor een dag opnemen maar 45 pond hoefden te betalen. Uit alle ruwe opnamen selecteerden ze 4 songs die vervolgens op 28 december van datzelfde jaar met de nu legendarische Martin Hannett (toen werkend onder de naam Martin Zero) als producer binnen vijf uur (drie uur om de songs op te nemen, twee om ze te mixen!!) in de Indigo Studio’s werden opgenomen.

De 4 tracks tellende Spiral Scratch EP werd vervolgens door de bandleden van een hoesontwerp voorzien en op kosten van de band op 7inch geperst en via hun eigen platenlabel New Hormones uitgebracht. Buzzcocks waren daarmee de allereerste punkband die de Do It Yourself-methode hanteerden. De EP lag voor het voor iedereen betaalbare bedrag van 1 pond in de winkels. Opvallend genoeg werd enkele dagen na de release bekend dat Devoto uit de band was gestapt. Eerst zoals de legende gaat om weer te gaan studeren maar even later startte hij het al snel net zo legendarische Magazine. De originele bezetting van de band kwam daarmee binnen dik zeven maanden aan zijn einde. De Spiral Scratch EP daarentegen werd een instant klassieker. Binnen zes maanden tijd werden er 16.000 exemplaren van verkocht.

De oerversie van Buzzcocks bleek een zeer invloedrijke. De manische zang van Devoto, het robuuste, rauwe gitaargeluid van Shelley en de super gedreven ritmesectie met Diggle en Maher bleek een super enerverend geheel. Met gitaarmotieven strak en repeterend waarbij solo’s verboden waren, hoogstens het herhalen van 2 noten en dan het liefs zo vaak mogelijk zoals in Boredom. Daarbij wist de band de prikkelende, sociaal onderbouwde, dynamische teksten van Devoto steeds in catchy melodieën te vatten die met een enorme energie aan de geluidstapes werden toevertrouwd of over het publiek werden rondgestrooid.

Time’s Up is een prachtig document. Punk in zijn puurste vorm. De opnamen zijn ruw, puur door engineer Andy McPherson op tape gezet. Zonder opsmuk raken de songs je vol in je gezicht. En wat een songs zijn dat. Natuurlijk vallen die oerversies van Breakdown, Time’s Up, Boredom en Friends Of Mine op, die later ‘geproduceerd’ op de Spiral Scratch EP stonden. Wat een geweldige songs vol energie blijven dat toch. Maar het zijn natuurlijk ook legendarische songs als Orgasm Addict, de song die later op het officiële Buzzcocksdebuut Another Music in a Different Kitchen, de versie van de band zonder Devoto en met Shelley nu als frontman, verscheen en dat een absolute smaakmaker is. Ook Love Battery, You Tear Me Up die op dat album verschenen komen uit de eerste opnamen van de band. Ook songs als I Can’t Control Myself, Lester Sands (Drop In The Ocean), I Love You Big Dummy en Don’t Mess Me Around zijn geweldig.

Time’s Up is een album dat zijn waarde allang bewezen heeft. Bij het opnieuw beluisteren wordt weer eens heel erg duidelijk wat voor fascinerende energie en creativiteit er in Engeland heerste vanaf halverwege de jaren zeventig vanaf het moment dus dat de Sex Pistols opkwamen. Wat een enorme invloed heeft die band toch gehad! Buzzcocks in die oerversie was revolutionair. De band schreef in de maar zo korte periode van bestaan een heerlijke stapel geweldige songs die met veel onversneden energie op de band gezet zijn. Precies zoals punk hoort te klinken dus.

Opvallend ook hoe je in de songs de oorsprong van de latere door Shelley gedreven Buzzcocks hoort maar net zo goed de invloed op het door even later door Devoto gestarte Magazine (luister maar naar die verpletterende eerste Magazine plaat Real Life). Als er een ding al heel erg duidelijk is op Time’s Up is dat Shelley en Devoto een legendarisch songschrijverspunk-duo vormden en net lang genoeg in elkaars omgeving rondhingen om een fijne trits onvergetelijke punkklassiekers te schrijven en op eigen kracht daarna nog genoeg muziekgeschiedenis te gaan schrijven.



  1. You Tear Me Up
  2. Breakdown
  3. Friends Of Mine
  4. Orgasm Addict
  5. Boredom
  6. Time’s Up
  7. Lester Sands (Drop In The Ocean)
  8. Love Battery
  9. I Can’t Control Myself
  10. I Love You, You Big Dummy
  11. Don’t Mess Me ‘Round