×

Recensie

Alternative

22 november 2020

Burghers

Something For Everyone

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht in eigen beheer

Burghers - Something For Everyone
Something For Everyone Burghers Alternative 3.5 Burghers – Something For Everyone Written in Music https://writteninmusic.com

Het Noord-Hollandse Burghers bestaat uit Simone Mansveld en Niels de Wit, ook buiten deze tweemansband samen. De Wit maakte in de jaren negentig deel uit van Johan en was medebepalend voor het fijne, ruwe indiepopgeluid van de band in die periode.

Burghers bracht onder meer al het mini-album Last Days Of Man uit in 2018 en is nu terug met Something For Everyone, wederom een plaat met acht tracks (het vinyl althans, de cd telt er zeven, omdat twee nummers in elkaar overlopen). Het tweetal laat op deze nieuwe plaat een energieke, kletterende mix van rock, pop, surf en mod horen en alles wat daar tegenaan en omheen hangt. Door bewust te kiezen voor Fender versterkers klinkt Burghers helderder, levendiger en urgenter.

De eerste twee songs van de plaat zijn luidruchtig, deels tweestemmig en onontkoombaar: hier zijn we en dat zul je weten! Zoals de titel al doet vermoeden, is Watching Paint Dry vervolgens wat rustiger, maar ook niet meer dan dat, want echt rustig en ingetogen wordt Burghers vrijwel nooit. Castagnettes en een lekkere vintage drumsound kleuren deze track. Om de titel toch eer aan te doen is er de coda Paint Bossa, een lekker stukje bossa, met een ritmeboxje en een orgeltje, alsof je op een cruiseschip bent beland.

Verderop klinkt de band weer zwaarder, zoals op Is It True What They Say About Me?, een slepende sixties-song met punkbravoure en een psychedelische inslag. De cover van The Zombies’ She Does Everything For Me is een lekkere uptempo stamper met puike tweede stemmen van zowel Mansveld als De Wit. Het origineel uit 1967 is ongetwijfeld een inspiratie geweest bij het maken van dit album, dat dan toch rustig afsluit met When The Credits Fade (en een tikkende klok).

Hopelijk kan Burghers deze energieke, lekker authentiek klinkende in your face songs binnen afzienbare tijd ook live brengen want de energie en bevlogenheid spat ervan af. Dat vraagt dus met klem om een podium buiten de studio en een publiek dat los wil gaan.  1. Someone's Trying To Tell Me Something
  2. The Year The World Broke Up
  3. Watching Paint Dry/ Paint Bossa
  4. Something For Everyone
  5. Is It True What They Say About Me?
  6. She Does Everything For Me
  7. When The Credits Fade