×

Recensie

Rock

17 maart 2011

Buffalo Tom

Skins

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Scrawny Records

Skins Buffalo Tom Rock 4 Buffalo Tom – Skins Written in Music https://writteninmusic.com

Skins is de achtste plaat van Buffalo Tom. Hoewel de band uit Boston in 2007 verdienstelijk voor de dag kwam met Three Easy Pieces, wordt het trio door velen toch geassocieerd met de eerste helft van de jaren negentig. In die periode bracht Buffalo Tom onder meer de prima albums Let Me Come Over en Big Red Letter Day uit en strooiden de Amerikanen met uitstekende singles. Begonnen als harde gitaarband, met een geluid dat deed denken aan dat van Dinosaur Jr, was Buffalo Tom na 1990 richting een traditioneler, milder rockgeluid verschoven.

Buffalo Tom was vooral een degelijke band en in hun teksten maakten de heren van hun hart geen moordkuil. Eerlijkheid troef en geen rare fratsen. Ballads en uptempo rockers in een lekkere losse stijl. Dit alles geldt ook weer voor Skins, en dit is dan ook weer een typische Buffalo Tom-plaat. Op het eerste gehoor zijn de songs weinig opvallend maar al snel blijkt dat het album toch weer vol staat met prima tracks. Na een paar luisterbeurten komt er meer en meer fraais naar boven, zoals het fijne gitaarsolo’tje in Here I Come. Dan blijkt ook dat de rustige, gedurfde opener Arise, Watch in minder dan drie minuten eigenlijk best vaak van kleur verschiet. En dan komt ook de pracht van het klein gehouden juweeltje Paper Knife aan het licht (…”When your hero is selling out…”).

De ballad Down is klassiek Buffalo Tom-materiaal, net als het uptempo Guilty Girls. Deze nummers klinken lekker vertrouwd en voeren terug naar oude tijden, ondanks het feit dat de bandleden inmiddels stevig in de veertig zijn en er thuis kinderen rondlopen, iets waarvan The Kids Just Sleep getuigt.

Oude bekende Tanya Donelly (Throwing Muses, Belly) zingt mee op het rustige Don’t Forget Me, een nummer dat verder wordt opgesierd door mandoline. Lost Weekend laat verderop de opzwepende kant van Buffalo Tom weer horen. Variatie genoeg dus en ook kwalitatief zit het zoals gezegd wel snor, al zakt de plaat richting het einde een beetje in. Buffalo Tom was onlangs in Nederland en België voor concerten, 22 jaar na hun eerste optredens hier. Het trio is op papier een veteranenband geworden, maar Skins had ook zo uit de late jaren negentig kunnen stammen. En dat is een compliment. 1. Arise, Watch
 2. She’s Not Your Thing
 3. Down
 4. Don’t Forget Me
 5. Guilty Girls
 6. Miss Barren Brooks
 7. Paper Knife
 8. Here I Come
 9. Lost Weekend
 10. The Hawks & The Sparrows
 11. The Big Light
 12. The Kids Just Sleep
 13. Out of The Dark