×

Recensie

Soul

07 oktober 2020

Budos Band

Long In The Tooth

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Daptone Records

Long In The Tooth Budos Band Soul 4 Budos Band – Long In The Tooth Written in Music https://writteninmusic.com

Het is nogal gemakkelijk van de Budos Band te houden. Hun mix van sixties psychedelica, funk en soul en met de frontaal aanwezige blazers zit al vijf albums lang boordevol spelplezier en geweldige en onweerstaanbare coole tracks. En live trekken ze daar nog eens een extra blik energie bij open. Hun sound is onlosmakelijk verbonden aan hun label Daptone, het vanuit Brooklyn opererende platenlabel dat al bijna 20 jaar grossiert in de allerbeste tijdloze en pure soul.

De mannen van Budos Band, drummer Brian Profilio, bassist Daniel Foder, gitarist Tom Brenneck, organist Mike Deller, saxofonist Jared Tankel, trompettisten Andrew Greene en Dave Guy en bongo en conga-speler Rob Lombardo namen hun nieuwe, en dus zesde, album Long In The Tooth in maar vijf dagen tijd op in de Diamond Mine Studio’s in Queens, New York. Een opnamemethode waardoor hun composities altijd superfris, aanstekelijk en open klinken.

Met de waanzinnige titeltrack als opening voltrekt zich ook op Long In The Tooth weer het verrassende verschijnsel van, hoewel alles instrumentaal is, nooit genoeg kunnen krijgen van hun sound en songs. De Budos Band sound is gewoonweg te aanstekelijk, levendig en intens. En veel te cool. Echt elke compositie klinkt als de soundtrack van een veel te coole film.

Composities als de eerder genoemde titeltrack, Sixth Hammer, Dusterado, Haunted Sea, Gun Metal Grey, Mierda de Toro, Budonian Knight en de van heerlijke vrije psychedelica doortrokken albumafsluiter Renegade behoren tot het fijnste wat de band opnam. Alsof de eenheid in de band en de sound die ze met elkaar maken met elk album volgroeit.

Long In The Tooth is een album dat we in deze rare tijden ook meer dan ooit kunnen gebruiken. De sound van Budos Band is immer voorzien van de heerlijkste grooves en bas, met een orgel en gitaar precies zo cool en funky klinkend als je hoopt. En die blazers, tja, die vullen de Budos Band sound zo overheerlijk op dat je op elke plaat weer volledig overstag gaat. Long live the Budos Band. 1. Long in the Tooth
 2. Sixth Hammer
 3. Snake Hawk
 4. Dusterado
 5. Silver Stallion
 6. Haunted Sea
 7. The Wrangler
 8. Gun Metal Grey
 9. Mierda De Toro
 10. Budonian Knight
 11. Renegade