×

Recensie

Roots

27 februari 2011

Buddy Miller's The Majestic Silver Strings

Buddy Miller's The Majestic Silver Strings

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: New West Records

Buddy Miller's The Majestic Silver Strings Buddy Miller Roots 4 Buddy Miller’s The Majestic Silver Strings Written in Music https://writteninmusic.com

Buddy Miller is zo’n artiest die altijd hoge verwachtingen schept. Resultaten behaald in het verleden bieden dan misschien geen garantie voor de toekomst, als een muzikant als zo veel moois heeft gemaakt, dan ligt ‘de lat der verwachtingen’ natuurlijk toch wel erg hoog.

Dat geldt ook voor Majestic Silver Strings, het album dat hij nu uitbrengt, bijna twee jaar na Written In Chalk, dat hij samen met zijn vrouw Julie maakte. Voor degene die meer over Miller wil weten, lees dan vooral even die recensie.

Nu hoef je geen typisch Miller-album te verwachten: Majestic Silver Strings is namelijk veel meer een project… Buddy Miller’s eigen gitaarproject. Het album bestaat voor een belangrijk deel uit countryklassiekers, maar dan als een herinterpretatie van Miller. Dat maakt de muziek minder toegankelijk dan we van hem gewend zijn. Niet minder goed, niet minder mooi, maar wel anders. Je zou het bijna ‘country voor gevorderden’ kunnen noemen.

De titel van het album slaat op de muzikale ondersteuning die Miller krijgt van (andere) geweldige gitaristen: Bill Frisell (begenadigd jazzgitarist), Marc Ribot (alleskunner die al met zo ongeveer iedere grootheid speelde) en Greg Leisz (die alles bespeelt wat snaren heeft). Om alle muzikanten te noemen waarmee deze drie hebben gespeeld, is het ’t slimste om een compleet nieuwe website te beginnen, zo waanzinnig veel zijn dat er.

Ook aan dames komt op dit album een mooie keur voorbij: reken op de gouden stemmen van Patti Griffin, Shawn Colvin, Emmylou Harris en Lee Ann Womack. En natuurlijk mag die van echtgenote Julie ook niet ontbreken.

In totaal krijg je dertien nummers voorgeschoteld. Het album begint met een prachtige versie van de ‘countryjodel’ Cattle Call (oorspronkelijk van Eddy Arnold), nu vooral zo mooi door de ruim twee minuten durende muzikale intro en met het heerlijke geluid van de pedal steel gitaar.

Het gitaargeweld komt direct hierna op het lekker rockende No Good Lover, gezongen met Ann McCrary. De Rockabilly-gitaarpartij zoals in de oorspronkelijke versie van Mickey & Sylvia wordt in deze nieuwe versie goed in stand gehouden. Dat maakt het een lekker nummer, helemaal in combinatie met die krachtige bluesy stem van gospelzangeres McCrary.

I Want To Be With You Always (van Lefty Frizzell) zingt Miller met Patty Griffin. Wat een prachtige samenzang, wat passen die twee stemmen mooi bij elkaar. Dit is country uit de hoogste divisie.

Marc Ribot zingt vervolgens een tranentrekkend mooie ballad, de cajun-traditional Barres De La Prison. Melancholie in hoofdletters. Niet alleen zo mooi door zijn stem, maar ook door het (opnieuw) aanwezige, geweldige geluid van de pedal steel.

Zonder al te uitgebreid over alle nummers te gaan schrijven, reken nog op de meeslepende slowjazz Meds (gezongen door Lee Ann Womack), op een illustere versie van Roger Miller’s Dang Me (hier gezongen door Mark Anthony Thompson, beter bekend onder zijn alter ego Chocolate Genius), een lieflijk That’s The Way Love Goes (met de prachtige zang van Shawn Colvin), een indringende balladevariant van Stonewall Jackson’s Why I’m Walkin’ (gezongen door Emmylou Harris) en de meer uptempo instrumental Freight Train. O en niet te vergeten, tot slot, het o zo mooie, nieuwe nummer God’s Wing’ed Horse, gezongen door beide Millers.

The Majestic Silver Strings kent zo qua stijlen meer variatie dan je normaal hoort op een album van Miller. Dat is natuurlijk logisch, aangezien hij nummers heeft geselecteerd uit zo’n brede ‘country-range’. En uiteraard zorgt de aanwezigheid van zo veel verschillend talent hier ook voor. Toch hoor je dat ieder individu zich erg thuisvoelt in dit collectief van klasse. En niet alleen hoor je dat het hier gaat om zo’n collectief van klassemuzikanten, ook voel je de liefde die ze hebben voor de muziek, door de uiterst respectvolle benadering van de originele nummers.

Het album biedt nog een extra: een DVD met The Making Of Majestic Silver Strings. Ook staat hierop een interview met Miller en een optreden van The Majestic Silver Strings Band in The Belcourt Theatre in Nashville. Zelfs zonder DVD is deze schijf meer dan de moeite van aanschaf waard! 1. Cattle Call (zang: Buddy)
 2. No Good Lover (zang: Buddy & Ann Mccrary)
 3. I Want To Be With You Always (zang: Buddy & Patty Griffin)
 4. Barres De La Prison (zang: Marc Ribot)
 5. Meds (zang: Lee Ann Womack)
 6. Dang Me (zang: Chocolate Genius)
 7. Bury Me Not On The Lone Prairie (zang: Marc Ribot)
 8. Thats The Way Love Goes (zang: Shawn Colvin)
 9. Freight Train (instrumental)
 10. Why Im Walkin (zang: Emmylou Harris)
 11. Why Baby Why (zang: Buddy & Marc Ribot)
 12. Return To Me (zang: Lee Ann Womack)
 13. Gods Wing’ed Horse (zang: Buddy & Julie Miller)