Buddy & Julie Miller – Breakdown On 20th Ave.
Breakdon On 20TH Ave. South

Tussen talloze studiosessies als muzikant/producer en tournees met country-en folkdiva’s en gerenommeerde muzikanten buiten het Americanagenre naast teamwerk met T Bone Burnett voor TV series in Nashville weet Buddy Miller op ongeregelde tijdstippen nog solowerk uit te brengen. Drie jaar geleden volgde het informele Cayamo Sessions at Sea, Buddy & Jim op, een fijne samenwerking met Lauderdale na het project met The Magic Silver Strings. Van zijn al even getalenteerde vrouw Julie hebben we lange tijd niets vernomen. Het prachtige samen met Buddy tot stand gekomen Written in Chalk is al ruim tien jaar oud. De combinatie van ernstige gezondheidsproblemen van de zangeres en het drukke werkschema van Buddy zijn hier niet vreemd aan.
Julie bleef songs schrijven en het nieuwe duo-project is opgevuld met twaalf geselecteerde songs die getuigen van een rauwe, eerlijke emotionaliteit en vooral de afgelopen, depressieve periode reflecteren. Het blijft bijzonder, Julie heeft een fragiel, wat kinderlijke mussenstemmetje maar imponeert met haar persoonlijke, spontane ontboezemingen zoals Everthing Is Your Fault en Unused Hart en de donkere folk van Feast Of The Dead
“You’re gonna love me even when you think you won’t, you’re gonna love even when you think you don’t” zingt Julie op een soundtrack waarin akoestisch snarenwerk zich met elektrische gtaren. Zonder omwegen gericht aan haar hardwerkende en noodgedwongen vaak uithuizige man. Die heeft de dwingende boodschap van zijn verwaarloosde vrouw duidelijk begrepen en zorgt naast de fraaie muzikale omlijsting voor harmonische vocale ondersteuning. Het door bassist Rick Plant en Brady Blade ondersteunde Till The Stardust Comes Apart drijft op breed uitwaaierende gitaarlijnen en creëert een dreigende sfeer. Till The Stardust Comes Apart is een mooi niemendalletje en Buddy komt even op het vocale voorplan in het eveneens in schaamteloze romantiek gedrenkte, geheel akoestische Secret.
Ronduit indrukwekkend is de opener, de titeltrack waarin de stemmen van Julie en Buddy onnavolgbaar samensmelten op rauwe gitaarakkoorden en een stuwende ritmiek. Storm Warning werd ooit bedacht door Julie’s neefje Alasdair MacKenzie, destijds een kleuter van vier jaar. Die ingeving herinnerde Julie aan de tragische dood van haar jongere broer die tijdens een onweer werd neergebliksemd, het werd de titel voor een ingetogen meeslepende ode die dit wonderlijke werkstuk afsluit.
Foto: Kate York