×

Recensie

Roots

01 maart 2021

Bruno Deneckere

Coming Up For Air

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Lie Records

Coming Up For Air Bruno Deneckere Roots 4 Bruno Deneckere – Coming Up For Air Written in Music https://writteninmusic.com

Het is alweer een tijdje geleden dat we deze getalenteerde muzikant uit Gent aan het werk zagen. Tijdens de voorstelling van HT Roberts’ Stalemate Days in een kelderbodega in Lier flankeerde Bruno Deneckere de singer-songwriter met verfijnde snarenpicking. Ondertussen leverde Roberts in samenwerking met Nils de Caster en Sara Desmedt fraai nieuw werk af. Kwam tot stand tijdens de Coronazomer in een kasteeldomein in de Gaume, het muzikale echtpaar Desmedt/de Caster leverde overigens met enige hulp van Roberts en Deneckere het evenmin te onderschatten It Takes A Believer af.

Deneckere zocht en vond tijdens de pandemie isolatie niet alleen de tijd om in navolging van I Remember The Day nieuw songwerk te componeren. Op een kille decemberochtend begon hij de 11 songs op te nemen in Room19, in thuishaven Gent met enkel zijn akoestische gitaar als metgezel.

Dat volstaat voor deze folkman om de luisteraar te verleiden met eigengereide, ietwat bizarre verhalen zoals The King en het al even uitgebreide epos A Long Walk, een roadsong die een onbereikbaar verlangen uitademt van een eenzame muzikant, immer onderweg naar onbestemde oorden met een knagend verlangen naar huis en vooral een thuis.

Ook in When There Is No You , een eenvoudig doodeerlijk liefdesliedje, valt naast de klasse van Deneckere als snarenplukker een troosteloze  desolaatheid op die nog intenser doorklinkt in het prachtige The Poor Gambler.

In een ogenschijnlijke luchtige Lies schuilt een behoorlijke dosis ironie en zelfrelativering “I wrote a worksong but I never had a job, never been a miner, never brought in the crops but I sing it with joy, I sing it with pride I lie  with the truth and the truth doesn’t lie”.

Grandioos troubadourswerk in de sporen van de grootmeesters, bijzonder sfeervolle in heimwee gedrenkte folk, van Aubade krijgt nog een mooi sluitstuk met een wonderlijk instrumentaaltje.

   1. The King
  2. A Long Walk
  3. When There Is No You
  4. Birds Fly
  5. Behind Your Smile
  6. Putting Some Clothes On My Words
  7. The Poor Gambler
  8. What Will We Do Today?
  9. Aubade
  10. Coda# 1