×

Recensie

Jazz

29 mei 2021

Brotherly

Analects

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Whirlwind Recordings

Analects Brotherly Jazz 4.5 Brotherly – Analects Written in Music https://writteninmusic.com

Eindelijk verschijnt er dan een goed overzicht van het baanbrekende werk van het Britse duo Brotherly. De vinyl-dubbelaar Analects klinkt zowel als een terugkeer in de revolutionaire muzikale tijden die gedurende de jaren negentig door Engeland woedden, als naar een blik op de muziek van de toekomst.

De voedingsbodem voor bassist/multi-instrumentalist Rob Mullarkey en zangeres Anna Stubbs waren vooral de muzikale stromingen als breakbeat en broken beat en vanuit hun jazz-achtergrond leverde dat in hun songs gedreven en immer vindingrijke, super ritmische, tracks op die de tand des tijds met gemak overleefd hebben.

Mullarkey en Stubbs brachten als Brotherly twee albums uit (One Sweet Life (2007) en Find First Light (2010)) maar op vinyl verscheen er in die, volledig door CD overheerste, periode helemaal niets. Het Londense Whirlwind Recordings benaderde Mullarkey en Stubbs en nu is Analects daar. Vier kanten vol meesterlijke tracks die in alles de vrije muzikale geest en opwinding die het duo in zich had nogmaals vol in de schijnwerpers zet.

Brotherly opereerde vanuit het hart van de breakbeat revolutie en was omringd door de muzikale geestverwanten als Bugz In The Attic en 4Hero, collectieven van waaruit de tracks van Brotherly ook fijne remixen kregen. Gilles Peterson ondersteunde de scene, net als de belangrijke independent winkels.

Analects is een collectie songs die Stubbs en Mullarkey zelf het beste binnen een overzicht op vinyl vonden passen tegelijk een mooi divers overzicht van hun tracks geeft. Ook werden er nog een paar gasten gevraagd een extra bijdrage aan tracks te geven. Zo speelt de Amerikaanse heldensaxofonist Donny McCaslin mee op DTs, de Britse jazzpianist Jason Rebello op World In A World en fluitist/synthspeler Enkaidi Tatham op Raindown.

Analects brengt alles samen wat Brotherly zo goed maakte in hun actieve jaren (de band hief zichzelf nooit op maar maakte sinds 2010 geen albums meer). Hun muziek is uitermate funky , soms heerlijk ritmisch ongeleid, immer onvoorspelbaar, tegelijk poppy in melodie en zanglijnen, kortom: ronduit onweerstaanbaar.

Stubbs is een geweldige zangeres met veel soul en souplesse die na de actieve Brotherly jaren een veelgevraagd gastzangeres werd (onder meer Feeder). Mullarkey is een fenomeen binnen de Britse jazz/elektronica die de songs op alle manieren aanstuurt en construeert (niet verrassend dus dat hij nadien door nieuwe helden als Laura Mvula, Jordan Rakei, Róisín Murphy, Richard Spaven, Zero7 en Jacob Collier gevraagd werd hen muzikaal bij te staan).

Analects is dan ook een geweldig overzicht van Brotherly geworden. Het blijft een feest om zulke fascinerend goede tracks als System, DTs,  Skin Deep, Hiding Behind Your Lies, Breather, Spin Down, Put It Out (hun allereerste single) en het niet eerder uitgebrachte The Code als geweldige bonus, weer voorbij te horen komen.

Analects bewijst dat eigenwijs in muziek zijn, durven uitproberen en experimenteren, immer de meest opvallende, en in dit geval ook de meest geweldige, muziek oplevert. Hoe belangrijk het duo was bewijst Analects wel heel erg goed, tevens welke bands hun sound naar het volgende level hebben gebracht. Analects is een lofzang op een duo dat alle lof verdient.

Kant A:

 1. System
 2. DTs (met Donny McCaslin)
 3. Navigator

Kant B:

 1. Skin Deep
 2. Hiding Behind Your LIes
 3. Spin Down
 4. Shama
 5. Breather

Kant A:

 1. Raindown (met Kaidi Tatham)
 2. Searching
 3. World in a World (met Jason Rebello)
 4. A Little Trouble

Kant B:

 1. The Code
 2. Put It Out (met Eska)
 3. Requiem
 4. One Sweet Life (met Ty)