×

Recensie

Roots

09 december 2019

Bror Gunnar Jansson

They Found My Body In A Bag

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Playground

They Found My Body In A Bag Bror Gunnar Jansson Roots 3.5 Bror Gunnar Jansson – They Found My Body In A Bag Written in Music https://writteninmusic.com

Bror Gunnar Jansson is een getalenteerde telg uit een muzikale familie, zijn vader structureerde de basritmiek bij concerten van legendarische jazzlui zoals Chet Baker, Dexter Gorden en Toots Thielemans. Samen met zijn zuster vormt Jansson de vierde generatie en zet de  muzikale traditie verder. Als jonge snaak hoorde hij zowat bij het meubilair van de Nefertiti jazz club in Göteborg.  Jansson opteerde na inspirerende ervaringen in groepsverband voor de rudimentaire blues van een one-man band die vooral in Frankrijk  bijval geniet.

The Found My Body In A Bag is de vierde volwaardige langspeler, een onheilspellende titel dekt de lading. De meeste songs zijn gebaseerd op historische misdaadverhalen en onderzoeken naar tot dusver onopgehelderde criminele feiten. Machine refereert naar de bekende moordzaak op de Zweedse journaliste Kim Wall die tijdens een interview op de zelfgebouwde duikboot van de Deense uitvinder Peter Madsen vermoord werd. In de titeltrack keren we terug naar de jaren tachtig  toen de stoffelijke resten van een prostituee verspreid over verschillende vuilniszakken in de buitenwijken  van Stockholm werden teruggevonden.

Gruwelijke verhalen die ondersteund worden door rafelig snarenwerk en primitieve ritmiek en sinistere whistle passages. Stalker, een lang uitgesponnen relaas over een geval van buitensporige stalking dat gewelddadig afloopt, wordt beangstigend nauwgezet gereconstrueerd met citaten uit het verziekte brein van de vrouwelijke dader. Stay Out All Night Long wordt eveneens geschraagd door een broeierige, voorthollende instrumentatie terwijl het woordloze, naar een beruchte en perverse heksenjager in de zeventiende eeuw verwijzende Det Sora Oväsendet met vervormd snarenwerk en synthesizers onderbouwd is.

Trains And Nights, een dromerig duet drijft op fraaie cello en zang van Emma Augustsson in een treurige maar hoopvolle passage. De rauwe opzwepende blues van There’s a Killer On The Loose duwt je meteen met beide voeten op te grond bij de ontnuchterende realiteit. Na een stak rockend niemendalletje komen we bij Driving Through Norrland Listening To Earth, een instrumentaal eerbetoon aan Earth, de doomband  van Dylan Carlson uit Seattle, uitlopend in een donker, experiment dat je bijna twaalf minuten lang vastkluistert. Weerom intrigerend werk uit het duistere Scandinavië.  1. Machine
  2. Body in A Bag
  3. Stalker
  4. Stay Out All Night Long
  5. Det Stora Oväsendet
  6. Trains And Nights
  7. There's A Killer On The Loose
  8. Will You Help Me When I'm Old?
  9. Driving Trhrough Norrland, Listening To Earth