×

Recensie

Alternative

02 augustus 2017

Broken Social Scene

Hug of Thunder

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: City Slang

Hug of Thunder Broken Social Scene Alternative 3.5 Broken Social Scene – Hug of Thunder Written in Music https://writteninmusic.com

Na zeven jaar is het Canadese Broken Social Scene eindelijk weer terug aan het releasefront. Hug Of Thunder is een levendige en soms overweldigende plaat en duidelijk het product van een veelkoppige band; de groep telt immers meer dan 10 man.

De single Halfway Home is druk en luid. Het euforische karakter is misleidend want zoals de titel al suggereert: ‘we zijn er nog lang niet’. Skyline is episch van toon en sfeer en Stay Happy klinkt jeugdig, opgewekt en zelfs wat naïef. Het zijn tracks die iets communaals of verhevens uitstralen en dat maakt de muziek niet direct beter, al is het uitgelaten en soms verwarrende karakter van veel songs nog best verfrissend te noemen. Vanity Pail Kids, met zijn knallende ritme, gitaarnoise en ingeblikte saxofoon is zelfs een van de betere tracks. Het afsluitende Mouth Guards Of The Apocalypse is een origineel soort drieluik waarbij de band in het middenstuk onverwachts explodeert.

Als Broken Social Scene wat gas terugneemt wordt het over het algemeen echter genietbaarder. Protest Song is fijne indiepop/rock met de innemende zang van Emily Haines: ‘We’re just the latest in the longest rank and file list / Ever to exist in the history of the protest song’. Leslie Feist eist de hoofdrol in de titelsong op, een relatief spaarzame gearrangeerde track die zeker welkom is te midden van de overdaad die sommige songs definieert. Towers And Masons is hierna een ander hoogtepunt: ijle zang over een eigenwijze beat, lekker penetrant bassnarenwerk en allerhande fijne details. Een verrassend brouwsel van warm en abstract, dance en gitaar. Ook de slepende, trippy pop van Victim Lover valt op. Zeker als de band orkestrale injecties toedient.

De band is overigens niet zo euforisch als de muziek soms doet denken – ‘Things’ll get better, cuz they can’t get worse’, horen we zelfs. Hoe dan ook, deze veelkleurige, drukke en soms wat verwarrende plaat is na de lange afwezigheid van de band toch een welkome handreiking, of sterker nog: een welkome hug of thunder. 1. Sol Luna
 2. Halfway Home
 3. Protest Song
 4. Skyline
 5. Stay Happy
 6. Vanity Pail Kids
 7. Hug Of Thunder
 8. Towers And Masons
 9. Victim Lover
 10. Please Take Me With You
 11. Gonna Get Better
 12. Mouth Guards Of The Apocalypse