×

Recensie

Alternative

15 juni 2015

British Sea Power

The Decline of British Sea Power

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Golden Chariot

The Decline of British Sea Power British Sea Power Alternative 4 British Sea Power – The Decline of British Sea Power Written in Music https://writteninmusic.com

Het eigenzinnige British Sea Power debuteerde in juni 2003 met The Decline Of British Sea Power, een grillig en soms indrukwekkend album dat uiteenliep van gloedvolle indiepop tot harde, soms maniakale gitaarrock.

British Sea Power gaf concerten op de meest bijzondere locaties: zo speelde de band op de Chinese Muur en in de hoogst gelegen pub van Engeland. De bandleden toonden bovendien een meer dan gemiddelde interesse in de dieren- en plantenwereld, iets wat persfoto’s en concerten vaak een bevreemdend tintje gaf. British Sea Power leek soms een directe link te hebben met vooroorlogse zoölogen en ontdekkingsreizigers.

De debuutplaat oogstte flinke waardering bij instituten als NME, The Guardian en The Sunday Times. En nog steeds is The Decline Of… een plaat die er toe doet. Destijds in 2003 viel de muziek van British Sea Power nauwelijks te vergelijken met heersende stromingen uit de voorgaande jaren. De band had voor een groot deel een eigen wereld gecreëerd. En nu, twaalf jaar later is de plaat eigenlijk nog steeds even bijzonder.

The Decline Of… opent met confronterende experimenteerdrift die soms doet denken aan de Pixies ten tijde van Surfer Rosa. De knetterende gitaren keren terug op de geslaagde single Remember Me, een track die niet had misstaan op een Dinosaur Jr-album, en op het (te) lange Lately.

De rest van de plaat staat vol sterke songs die onmiskenbaar laten horen dat British Sea Power een eigen geluid had: even eigenzinnige als harmonieuze poëtische indiepop/rock, naar een hoger plan getild door de nasale zang van Scott Wilkinson. Het mooie, warme Something Wicked, het indringende, koortsige Fear Of Drowning, de melodieuze, romantische pop van The Lonely en natuurlijk het anthem (en de eerste hit) Carrion, het zijn nog steeds bijzondere en mooie nummers.

Waarom het debuut van British Sea Power nu opnieuw wordt uitgebracht is niet helemaal duidelijk maar het past wel bij deze ongrijpbare band om twaalf jaar na dato met een reissue te komen. Het extra materiaal op de dubbel-cd is overigens niet van de buitencategorie en bovendien al bekend; het betreft b-kantjes uit de periode 2001-2004. Een aantal van deze tracks werd overigens al eerder bijeengebracht op de ep The Spirit Of St. Louis (2004). Het merendeel van deze Decline-Era B-sides is opvallend rustig en sluit qua geluid aardig aan op het album. Het niveau is echter dus, zoals te verwachten viel, wel lager. Salty Water en Moley & Me zijn kleine, sfeerrijke liedjes die eventueel nog wel hadden meegekund als rustpunt op The Decline Of … En het afsluitende, afwijkende Good Good Boys is zonder meer de moeite waard, een losse, nonchalante track met breekbare en ontwapenende zang die ook uit de koker van Damon Albarn had kunnen komen.

Naast deze dubbel-cd release is The Decline Of British Sea Power ook uitgebracht als dubbel-cd met handboek en dvd. En dan is er ook nog The Complete Illustrated British Sea Power, die al het voorgaande omvat alsmede een cd met demo-opnamen, het originele album en de b-kantjes op twee schijven vinyl.

Tracklisting The Decline of British Sea Power:

 1. Men Together Today
 2. Apologies To Insect Life
 3. Favours In The Beetroot Fields
 4. Something Wicked
 5. Remember Me
 6. Fear of Drowning
 7. The Lonely
 8. Carrion
 9. Blackout
 10. Lately
 11. A Wooden Horse

The Decline-Era B-Sides:

 1. Albert’s Eyes
 2. Moley & Me
 3. The Smallest Church In Sussex
 4. Salty Water
 5. Strange Communication
 6. Birdy
 7. Heavenly Waters
 8. A Lovely Day Tomorrow
 9. Apologies To Insect Life (Russian Rock Demo)
 10. The Scottish Wildlife Experience
 11. No Red Indian
 12. Good Good Boys


 1. Men Together Today
 2. Apologies To Insect Life
 3. Favours In The Beetroot Fields
 4. Something Wicked
 5. Remember Me
 6. Fear Of Drowning
 7. The Lonely
 8. Carrion
 9. Blackout
 10. Lately
 11. A Wooden Horse