×

Recensie

Alternative

16 april 2013

British Sea Power

Machineries Of Joy

Geschreven door: Björn Groenen

Uitgebracht door: Rough Trade

Machineries Of Joy British Sea Power Alternative 4 British Sea Power – Machineries Of Joy Written in Music https://writteninmusic.com

De indie newwave rockband British Sea Power is een begrip waarvan de bandnaam boekdelen spreekt. Op het vijfde studioalbum weet frontman Scott Wilkinson en zijn volgelingen Martin Noble, Neil Wilkinson en Matthew Wood, Abi Fry en Phil Sumber namelijk vigoureuze oer-Britse geluiden te creëren die op scherp staan als een explosief zonder detonator. Machineries Of Joy is daarom een doortastend album met een aanhoudende spanningsboog. Toch blijft het zogenoemde stijlfiguur climax uit.

Over stijl gesproken; de luisteraar wordt tijdens openingsnummer Machineries Of Joy geconfronteerd met een ongetemperde kracht. Beluister de ietwat surrealistische vocalen van Wilkinson die aanzienlijk doen denken aan het droefgeestige en schurende stemgeluid van David Bowie. Met ondersteuning van dromerige beats en catchy newwave gitaarriffs vormt deze opener een aangename start van het album.

Die spreekwoordelijke ‘onrealistische flow’ waarin British Sea Power zich in begeeft, blijven we ook in opvolger K Hole horen. Het tempo van de track wordt opgevoerd door middel van een fuzzy bas, repeterend gitaarwerk en pompende drumpartijen. Boven alle onbeheerste tonen en stormachtige frequenties uit horen we British Sea Power-frontman Wilkinson. Kortom: twee pluimen voor producer Dan Swift en mixer Ken Thomas.

Dat het vijfde album Machineries of Joy een mystieke sfeer uitstraalt zal voor menigeen niet onopgemerkt voorbij gaan. Want wie de biografie van Ken Thomas heeft gelezen, weet dat deze meneer ook achter de knoppen heeft gezeten voor Queen, Sigur Ros én jawel, David Bowie. Eigenaardig dat frontman Wilkinson dan ook sterk op de klankkleur van David Robert Jones lijkt.

Halverwege het album weet British Sea Power de luisteraar mee te nemen naar een imaginaire wereld waarin de psychosociale emotie schaamteloosheid centraal staat. De band weet op What You Need The Most een kraakheldere ballade neer te zetten die nog lang in het gehoor nagalmt. Ook afsluiter When A Warm Wind Blows Throught The Grass heeft die surrealistische flow en flirt met zelfs met folk-invloeden.

Machineries Of Joy is een album dat uitzonderlijk verrassend is ingespeeld op muziekaaltechnisch gebied. Een groot deel van die positieve verbijstering is te danken aan producer Dan Swift en mixer Ken Thomas. Zij hebben simpelweg voor het feit gezorgd dat Machineries of Joy een degelijke gesmeerde machine is geworden. Frontman Wilkinson en zijn kompanen hebben bewezen een imponerend en inspiratievolle band te zijn.  1. Machineries Of Joy
  2. K Hole
  3. Hail Holy Queen
  4. Loving Animals
  5. What You Need The Most
  6. Monsters Of Sunderland
  7. Spring Has Sprung
  8. Radio Goddard
  9. A Light Above Descending
  10. When A Warm Wind Blows Through The Grass