×

Recensie

Roots

17 februari 2017

Brigitte DeMeyer & Will

Mockingbird Soul

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: BDM Music (eigen beheer)

Mockingbird Soul Brigitte DeMeyer Brigitte DeMeyer & Will Kimbrough Roots 4 Brigitte DeMeyer & Will Kimbrough- Mockingbird Soul Written in Music https://writteninmusic.com

Ze werkten al eerder samen dit onvolprezen muzikale koppel. De van het  midenwesten en de westkust afkomstige zangeres Brigitte DeMeyer met Belgisch-Duitse roots leverde al een handvol langspelers af.Een gedeelde fascinatie voor de muzikale erfenis van het diepe zuiden bracht  Brigitte en Alabamaman Will Kimbrough, gereputeerd muzikant en producer samen in Nashville.

Bij het tot stand komen van Savannah Road zat Will meestal samen aan de schrijftafel met Brigitte  Dat is eveneens het geval voor de nieuwe langspeler. De vertrouwde percussionist en producer Brady Blade is er niet meer bij en er is evenmin toetsenwerk te bespeuren op Mockingbird Soul.

Een sobere, uitermate efficiënte structuur volstaat. Twee prachtige stemmen die in wonderlijke harmonie samensmelten, een gitaar, ukelele en de akoestische baskist van oude vriend Chis Donohue. Die laat het in een enkele song over aan Chris Wood, zijn avontuurlijke escapades op de baskoorden creëren samen met  tamboerijn een broeierige swampy sfeer in Rainy Day. Het met harmonica en ritmische picking gedebiteerde  Juke en Running Round blijken superieur front- en backporch voer.

Little Easy is geïnspireerd door een warm onthaal en rondleiding van de familie Kimbrough die DeMeyer in Mobile te beurt viel.Ook bijzonder is het wat fragiele Carpet Bagger’s Lullabye, een ingetogen duet dat Brigitte, samen met co-auteur Oliver Wood van de befaamde Wood Brothers brengt.

Als Brigitte even de vocale registers open trekt in het door soulvolle  gitaarlicks onderbouwde titelsong leidt dat naar machtige southern gospel soul. Luchtige snarenspinsels  zetten je even op het verkeerde been I Can Hear Your Voice snijdt een zwaar beladen thema aan. Een geliefde ouder verliezen die enkel fysiek nog aanwezig is, het wordt hier in een meeslepend stukje luisterfolk verwerkt . Until Then loopt organisch over in het van The Incredible String band geleende October Song. Grandioos werk van twee getalenteerde soulmates. 1. Everything
 2. Broken Fences
 3. The Juke
 4. Runnin' Round
 5. Mockingbird Soul
 6. Rainy Day
 7. Little Easy
 8. I Can Hear Your Voice
 9. Honey Bee
 10. Carpet Baggers Lullaby
 11. Until Then
 12. October Song