×

Recensie

Pop

30 augustus 2022

Bret McKenzie

Songs Without Jokes

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Sub Pop

Songs Without Jokes Bret Mc Kenzie Pop 3.5 Bret McKenzie – Songs Without Jokes Written in Music https://writteninmusic.com

Hoort humor wel in muziek thuis? Die vraag is al vaker gesteld, en laat ik daar aarzelend ja op antwoorden. Het moet natuurlijk niet te plat en te flauw worden. Het Nieuw-Zeelandse Flight of the Conchords komieken duo Jemaine Clement en Bret McKenzie zijn vooral in het thuisland heel succesvol met hun u vraagt, wij draaien imitatie principes. Stemtovenaars die van klinische koude synthpop probleemloos de overstap naar recht toe, recht aan straatrap maken. Bret McKenzie is tevens als acteur succesvol en speelt een rol als elf in de The Lord Of The Rings trilogie. Zijn hart ligt toch bij de muziek en met Songs Without Jokes maakt hij dan eindelijk zijn solodebuut. Het muziekverleden is een groot paradijselijk warenhuis en Bret McKenzie kan het niet laten om shoplifting alles bij elkaar te jatten.

Songs Without Jokes, geen grappen, maar juist die ironische singer-songwriter kant. De broodwinnende chemie die hij samen met Jemaine Clement bezit is naar een swingend uptempo feel good plaat teruggebracht. En toch bezit Songs Without Jokes genoeg eigenheid, genoeg ernst en genoeg inzicht tot die kenmerkende tragikomische kijk op het leven. Natuurlijk is die showmaster houding hier nog steeds aanwezig. De grote entertainer, klein geluk groots een vermakelijk erepodium in het Las Vegas cabaret van A Little Tune geven.

De white soul begrafenisstoetblazers van het geïmproviseerde New Orleans treurorkest brengen de gestorven aarde in This World naar zijn laatste rustplaats toe. Jazzy, luchtig croonend bezit het tekstueel dezelfde diepgang als de Italodisco klassieker Vamos a la playa van Righeira, de stranden staan in brand, de luchten zijn vervuild, maar wij feesten rustig door alsof er niks aan de hand is. That’s Life!

If You Wanna Go is een juichende break up song, de opluchting als men besluit om niet langer de schijn op te houden en uit elkaar te gaan. Geen ellende, er is eerder sprake van vreugde en bevrijding. Geen dramatiek, de scheidingspapieren diplomatiek ondertekenen, handtekening daaronder en dan is het klaar. Waar zijn die gevatte sfeermakers gebleven? Nou, hier is er weer eentje! Heerlijke zelfspot in anti liefdesliedjes. Romances horen in vrouwenfilmavonden, doktersromannetjes, maar niet in de gemiddelde mannenwereld thuis.

Bret McKenzie is de swingende stiekeme danser in de Dave’s Place discosong en de eenzame nachtclub pianist van Here for You die zijn spiegelbeeld in de betraande ruiten toezingt. Losers die hun 15 minutes of fame nog niet verzilveren, That’s L.A. en met onbegrijpelijke argusogen de nagejaagde dromen in America Goodbye ontvluchten, de Crazy Times observator. Toch krijgt dat Americana virus vat op Tomorrow Today.

Het is beter om op te branden dan in zacht Up In Smoke sentiment te vervagen. Een openhartige poging om die serieuze grenzen te betreden. De pijn zit veel dieper, het zijn de vernietigende bosbranden die de zwartgekleurde omlijsting van dit schetsbeeld verzorgen. De pijn van een land, waar de natuur en de optimistische regenboog strijders het gevecht tegen de mensheid aangaan. Er zit heel veel Nieuw-Zeeland in Songs Without Jokes, maar ook meer dan genoeg maatschappelijke wereldvisie en overige deelbare problematiek. 1. This World
 2. If You Wanna Go
 3. Dave's Place
 4. Here for You
 5. That's L.A.
 6. Up in Smoke
 7. Carry On
 8. A Little Tune
 9. America Goodbye
 10. Tomorrow Today
 11. Crazy Times