×

Recensie

Jazz

29 september 2018

Brandon Coleman

Resistance

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Brainfeeder

Resistance Brandon Coleman Jazz 3.5 Brandon Coleman – Resistance Written in Music https://writteninmusic.com

Brandon Coleman, de in L.A. wonende toetsenist die ook bij Kamashi Washington te horen is, brengt via het uitstékende Brainfeeder label van geluidstovenaar Flying Lotus Resistance uit. “Professor Boogie” brengt muziekliefhebbers een ongehoorde oddysee van funk en jazz. Hij zoekt in alle vrijheid en experiment naar een sound die enerzijds voortbouwt op een reeks legendes (George Clinton, Funkadelic evenals de fusion van Herbie Hancock), maar die vooral de vrije expressie is van Coleman zelf die ontzettend blij is wat minder popgericht materiaal te maken.

De tracks horen allemaal heel erg binnen die zo vaak geroemde, overweldige Washingtons’ kamerbrede West Coast Get Down sound.  Al is er ook de inbreng van vocaliste Patrice Quinn. Net als Washington houdt Coleman van haar stem. Zo vergelijkt hij haar met de grote jazzstemmen van weleer, zoals Ella Fitzgerald.

Op Resistance gaat het sterk om de heel vrije kant van Coleman, die de rol van sideman even laat om die van frontman op te nemen. Zodoende krijg je een hele hutsepot aan inspiraties, genres en stijlen (o.a. ook disco, boogie, R&B en een portie electro,..) die maken dat hij zich met Resistance presenteert als “astral traveler”. Het knappe is dat Coleman daarbij de hand reikt naar gastartiesten zoals Techdizzle, Sheera en vocaliste N’Dambi, maar zich ook sterk beroept op de muzikanten waar hij erg vertrouwd mee is. Zoals basfenomeen Thundercat, Washington zelf die een stukje meetoetert, Miguel Atwood Ferguson op viool, Patrice Quinn op vocal en zo meer.

Opener Live For Today mag dan wel openen met zoete vioolpartijen, al snel wordt een dansbare feelgood funkvibe ontwikkeld die aan Jamiroquai herinnert. Dat doen ook tracks als All Around The World waarin het gestoei met een vocoder opvalt. Leuke tracks die heel sterk inzetten op een positieve sfeer en levenslustige vibe, wat je ook merkt aan composities als Sexy (die bas!) en Love. Hoewel Coleman met de titel ‘Resistance’ verwijst naar protest en verzet, is daar in de muziek dus relatief weinig van te merken.

Een van de meest opvallende tracks op het album is Giant Feelings, een ode aan Washington die een grote inspiratiebron blijkt voor het geluid op ‘Resistance’. Maar evenzeer betrekt hij zijn maatjes zoals bassist Miles (Mosley), Ronald en Stephen (Bruner). Wie goed luistert, hoort vast radiovriendelijk potentieel in songs als Addiction (ft. Sheera) of het door R&B en soul aangelengde There’s No Turning Back waar het kosmische ‘astral traveling’ gehalte heel groot is. Dat alles maakt van Resistance een erg fijn album dat sterk inzet op een hoogst aanstekelijke sound waarin jazz, hiphop en een royale dosis astrale p-funk de dienst uitmaken. 1. Live For Today
 2. All Around The World
 3. A Letter To My Buggers
 4. Addiction (feat. Sheera)
 5. Sexy
 6. There’s No Turning Back
 7. Resistance
 8. Sundae (feat. N’Dambi)
 9. Just Reach For The Stars
 10. Love
 11. Giant Feelings (feat. Patrice Quinn & Techdizzle)
 12. Walk Free