×

Recensie

Jazz

08 februari 2019

Bram Weijters' Crazy Men

Here They Come

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: sdban

Here They Come Bram Weijters' Crazy Men Jazz 4.5 Bram Weijters’ Crazy Men – Here They Come Written in Music https://writteninmusic.com

Het kon niet uitblijven dat het in 2015 heruitbrengen van legendarisch pianist Koen de Bruyne’s album Here Comes The Crazy Man! vervolg zou krijgen. Het enige eigen album van De Bruyne, dat hij naast zijn klassieke opleiding als sessiewerk voor artiesten als Will Tura, Johan Verminnen en zijn eigen broer Kris, opnam en wat, vooral met het her-verschijnen, een onversneden jazzrock-klassieker bleek.

Het was Bram Weijters, een gevestigde naam binnen de nieuwe stroom aan geweldige Belgische jazzmuzikanten, die het album oppakte en her-bewerkte voor een geheel concertprogramma, waarbij ook plek was voor een keur aan andere Belgische jazzrock-klassiekers van rond diezelfde periode. Dat concept werd tot het album Here They Come verpakt en hij noemde zijn band Bram Weijters’ Crazy Men.

Met naast Weijters (toetsen) onder meer Dries Laheye (bas) en Andrew Claes (C melody sax, ewi) van STUFF. die dan ook weer met Vincent Brijs (baritonsax) in BRZZVLL spelen. Ook Dans Dans drummer Steven Cassiers en door iedereen bewonderde trompettist Sam Vloemans behoren tot de vaste Bram Weijters’ Crazy Men band. Een erg mooie band met muzikanten die graag een uitdaging aangaan dus.

Here They Come, het album dat nu in de winkels ligt, is een zeer aangename aangelegenheid geworden. Middelpunt is en blijft natuurlijk Koen de Bruyne en zijn composities. Met drie composities vanuit Here Comes The Crazy Man! en een compleet nieuwe bewerking van het orkestrale Games van Koen de Bruyne is ruim de helft van de plaat al gevuld. Only Nineteen, origineel van Placebo, de band waarin ook muzikanten zaten die speelden met de Bruyne en geleid werden door legende Marc Moulin. En Open Air, origineel van Solis Lacus, de band geleid door Michel Herr waarin ook vaste Koen de Bruyne trompettist Richard Rousselet in zat.

Wat een heerlijke uitvoeringen spelen deze mannen en wat sprankelt de opname. De composities krijgen door het heerlijke ritmetandem Laheye en Cassiers lekker veel swing en groove mee. En met twee saxen en een trompet klapt het koper er ook lekker overheen. Weijters zelf is de solide basis waarover de composities zich voortbewegen. Echt elke versie die ze van de ‘bekende’ composities spelen is raak en zowel inventief als met veel gevoel en klasse gespeeld.

Zo fijn om die fraaie De Bruyne composities in nieuwe frisse versies zo voorbij te horen komen. En de bewerking van Games is een absoluut hoogtepunt van het album ook. Wat een geweldige bewerking en fantastisch spel. Only Nineteen en Open Air passen uitstekend binnen de collectie opgenomen.

Het leven dat Bram Weijters’ Crazy Men in de composities blaast is buitengewoon aanstekelijk en vreugdevol. Het spelplezier spat van de groeven en ze pakken binnen de sterke composities hun kansen ook solistisch te excelleren. Alles om de composities nog rijker te maken en meer energie en emotie mee te geven. Here They Come is alles wat je had gehoopt.

Het album wordt in een bijzondere gelimiteerde editie uitgebracht met een slappe hoes om de binnen-hoes van het vinyl heen en met een plastic hoes afgesloten. En met een CD met het volledige album daar dan nog eens bij.

Tracklisting Here They Come (vinyl):

Side A:

 1. And Here Comes The Crazy Man
 2. Pathetic Dreams
 3. Games (live)

Side B:

 1. Only Nineteen
 2. Open Air
 3. Unanswered Questions (live)

Tracklisting Here They Come (bijgesloten CD):

 1. And Here Comes The Crazy Man
 2. Pathetic Dreams
 3. Games (live)
 4. Only Nineteen
 5. Open Air
 6. Unanswered Questions (live)


 1. And Here Comes The Crazy Man
 2. Pathetic Dreams
 3. Only Nineteen
 4. Open Air
 5. Unanswered Questions
 6. Games