×

Recensie

Jazz

21 november 2018

Bram De Looze

Switch The Stream

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Outhere

Switch The Stream Bram de Looze Jazz 4 Bram De Looze – Switch The Stream Written in Music https://writteninmusic.com

Het pianotalent uit België heeft een explosieve groei doorgemaakt de afgelopen jaren. Het ene na het andere grote talent laat van zich horen, in bands en/of op eigen kracht. Bram de Looze is zo’n bizar groot talent dat in beide divisies zijn krachten vertoont. Met Switch The Stream laat hij maar weer eens horen hoe eigenzinnig hij op jonge leeftijd over het maken van piano soloalbums denkt.

Weerbarstig, dat is wat Bram de Looze zo intrigerend maakt. Hij stapt net zo gemakkelijk met het zeer succesvolle LABtrio de studio in of het podium op als dat hij op 3 antieke vleugels een pianoforte concert geeft, vervolgens ook nog maar even in Urbex, de band van drummer Antoine Pierre bijna in de schaduw gezeten laat horen hoe briljant hij is. Om maar een paar projecten te noemen, want onderhand lijkt iedereen van zijn diensten gebruik te willen maken. Van binnen de landsgrenzen tot ver daarbuiten. Niets voor niets bracht hij zijn eerste albums via het Portugese Clean Feed uit.

De Looze is ongrijpbaar in zijn keuzes en in zijn spel. Zoveel is ook te horen op Switch The Stream zijn nieuwe solo pianoalbum. Als de ganzen op de snelweg op de hoes even uitrustend van het immer blijven trekken naar de seizoensgebonden plekken, blijft ook hij, zoals hij zelf zegt, constant op reis, op zoek naar nieuwe muzikale wegen. Gewapend met een fabuleuze techniek en oneindige veel lef speelt hij zijn gedurfde tegelijk zo gevarieerde spel, de luisteraar telkens weer verbijsterd achterlatend.

Voor Switch The Stream kreeg hij de beschikking over een Chris Maene Straight Strung Grand Piano, een moderne vleugel die met oude pianobouwtechnieken is opgebouwd en daardoor een specifieke klank heeft. Iets waar de Looze door gefascineerd, graag zijn handen op losliet. In een adembenemende collectie composities, waarvan vele ideeën waren uitgeschreven maar waarvan de basis toch weer inspiratie/improvisatie was.

Het luisteren naar Switch The Stream bewijst het: wat een prachtgeschenk om de Looze op zijn muzikale ontdekkingstocht te blijven volgen. Het is een fascinerende collectie composities waarop de Looze zijn liefde voor vrije jazz, klassiek en eigentijds op een eindeloze manier in elkaar laat vervloeien. Soms dwars en dissonant dan weer minimaal, berustend en melancholiek. De variatie in spel, klank en kleur is uitzonderlijk en boeit vanaf de eerste momenten.

Stuk voor stuk de composities bespreken heeft hier geen zin. Het album luisteren als een lange ontdekkingsreis is dan ook een veel beter idee. Dus ga rustig in een luie stoel zitten, schenk jezelf een mooi glas fijns in, zet het album op en geef je over aan het prachtige spel en het grootse talent van de Looze. Zeker weten dat de wereld er een stuk mooier en tegelijk uitdagender uitziet dan daarvoor. 1. Knife & Stone
 2. Avant 40 Beats
 3. Hand Drops
 4. The Partials
 5. Geese On The Move
 6. Birth To Presence
 7. Vexations
 8. Flyway
 9. Break Of Day
 10. Present
 11. Sense Of Air