×

Recensie

24 maart 2017

Bram de Looze

Piano e forte

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Outside Music

Piano e forte Bram de Looze Eigentijds 4.5 Bram de Looze – Piano e forte Written in Music https://writteninmusic.com

Supertalentvol dat is de term die Bram de Looze al jaren opgeplakt heeft en die is, getuige de imponerende muziek die hij de afgelopen jaren al heeft gemakt, volledig terecht. Met zijn nieuwe album Piano e Forte, met een verrassend concept van drie verschillende ‘oude’ piano’s, zoekt hij wederom niet alleen de grenzen van zijn eigen virtuositeit maar tevens de grenzen van de jazz op.

De basis voor Piano e Forte ligt bij de collectie piano’s die de Belgische instrumentmaker Chris Maene, van de met rijke muziekgeschiedenis gezegende pianozaak met het hoofdkantoor in Ruiselede, bezit. De Looze koos ervoor om voor zijn nieuwe album drie piano’s uit verschillende tijdperiodes te kiezen, een originele, gerestaureerde, Erard uit 1836, een reproductie van een Anton Walter en een kopie van de Pleyel Concert Grand uit 1843. Piano’s met alleen een zeer eigen geluid. Logischerwijs moest De Looze zijn manier van pianospelen aanpassen aan het instrument. Zijn in het hoofd ontwikkelde blend van jazz, klassiek en eigentijdse muziekstructuren verwerkte hij vervolgens in de specifieke stukken op de specifieke piano’s.

Het maakt van Piano e Forte een weerbarstig album. Nu is de nog maar 26 jarige De Looze al nooit een muzikant met een voorspelbare manier van muziek maken geweest, maar op zijn nieuwe album trekt hij deze nog even flink verder door. Uit elke piano probeert hij het optimale te halen. Dat betekent vaak dat de composities zo spontaan en experimenteel klinken dat er meerdere beluisteringen nodig zijn om tot de kern van de compositie of improvisatie te komen. Maar juist door die meerdere luisterbeurten komt er dan ook echt iets nieuws en oorspronkelijks tevoorschijn.

Noem het dwars of haaks maar juist door zijn avontuurlijke manier van de piano’s ontdekken ontstaat er op Piano e Forte iets echt heel speciaals. Elke compositie of improvisatie kent zijn eigen muzikale klank en kleur. Het is daarmee een album om goed voor te gaan zitten en beetje bij beetje te ontdekken en te doorgronden. Piano e Forte is een zeer uitdagend en onvoorspelbaar album en daarmee een waar document voor het grote talent van Bram de Looze.  1. Aigo I
  2. Circumvent
  3. Meantone Overdye
  4. Magnetic Boundaries
  5. Hidden Mask
  6. Current Space
  7. Left In The Unborn
  8. Can you bend time?
  9. Aigo II
  10. Levitation