×

Recensie

Roots

13 september 2019

Braindogs – Celebration Of Tom

Real Live Brains

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: XLNT Records

Real Live Brains Braindogs Roots 3.5 Braindogs – Real Live Brains Celebration Of Tom Waits Written in Music https://writteninmusic.com

Binnenkort wordt Tom Waits zeventig, het blijft een fenomeen de al op jonge leeftijd ouder lijkende pianist met het ongemeen rauw raspende stemtimbre die vanaf zijn intrede als kroegzanger zijn voorliefde voor beatpoets, West Coast Jazz en rafelige blues etaleerde in schitterende langspelers die gaandeweg een meer experimenteel karakter vertonen. Ooit exploreerde John Hammond Jr. het geniale repertoire van Waits, op Wicked Grin werd dat in een productie van Waits naar intense interpretaties  van de bluesman getransformeerd.

Braindogs houdt het bij een enigszins andere aanpak en blijft dichter bij het originele werk met een jaarlijks terugkerend concert als eerbetoon aan Waits door enkele notoire fans die hun sporen in het rootscircuit al dubbel en dik verdiend hebben met eigen werk. Ian Siegal, de Britse blueshond die tegenwoordig in Amsterdam resideert, evenals de nieuwkomer bij Braindogs, de gitarist Mischa Den Haring, de drijvende kracht achter T99. Evenals Livius Varga, bezieler van QuiImby is de Oostenrijkse bluesman Ripoff Raskolnikov enorm populair in Hongarije. Daar vond ook de  recente livesessie van Braindogs plaats.

Op 7 maart verzamelde het  eerder genoemde kwartet aangevuld met Raskolbnikov’s bassist Laca Varga en zijn toetsenman Szabolcs Nagy, aangevuld met drummer Frenk in de A38 in Budapest. In het met percussie ingeleide Goin’ Out West wordt stevig afgetrapt evenals Dirt In The Ground wordt de uit Bone Machine geplukte pianoballade door Raskolnikov gedebiteerd met ondersteuning van de diepsnijdende, snerpende gitaar van Micha. Die blijft prominent aanwezig is in het door Micha gezongen, bluesgetinte Heartattack & Vine, de titelsong van de uit 1980 daterende langspeler is één van de oudste nummers op de setlist die vooral opgebouwd is met werk uit de latere, meer experimentele periode.

Het slepende Shore Leave, Underground en het agressieve 16 Shells From A Thirty-Ought Six Underground waarin Siegal zich als huilende (weer)wolf manifesteert, stammen uit Swordfishtrobone. Daarnaast is er  plaats een uitgebreide selectie uit Raindogs. “Let’s get latin”roept Siegal en Jockey Full Of Bourbon passeert op een sprankelende rumbabeat. Na een stomend 2:19 volgt Raindogs, de tilteltrack waaraan het gezelschap zijn naam ontleende. Met een langgerekte uitvoering van The House Nobody Lives In dat een soulvolle emotioneel geladen apotheose passeert loopt het concert ten einde.

Uiteraard volgen nog toegiften met twee weerom uit Raindogs geplukte songs. Raskolnikov  brengt Union Square in een energiek rockende versie en ter afsluiting wringt Siegal er nog de alom bekende ,onverslijtbare ballade Downtown Train uit.

Mooi eerbetoon dat Braindogs op 6 december, de vooravond van de verjaardag van Tom Waits, in de Amsterdamse Q Factory  opvoert. 1. Goin' Out West
 2. Shore Leave
 3. Everybody's Talking At The Same Time
 4. Underground
 5. Jockey Full Of Bourbon
 6. Dirt In The Ground
 7. Heartattack And Vine
 8. 16 Shells From A Thirty-Ought-Six
 9. Yesterday Is Here
 10. 2:19
 11. Rain Dogs
 12. The House Where Nobody Lives
 13. Union Square
 14. Downtown Train