×

Recensie

Alternative

27 juli 2013

Braids

Flourish // Perish

Geschreven door: Matteo Bennardis

Uitgebracht door: Full Time Hobby

Flourish // Perish Braids Alternative 4 Braids – Flourish // Perish Written in Music https://writteninmusic.com

De band Braids uit Canada kreeg met hun eerste album Native Speaker onverwacht veel positieve reacties. Het driekoppige bandje heeft een aantal jaren gehad om aan een nieuw album te werken, en toen WiM eerder dit jaar met ze aan tafel zat, vertelden ze hoeveel ze gegroeid waren in die periode. Braids maakt een zeer herkenbaar geluid, rustige electro in combinatie met chillwave en ambient effecten. Flourish // Perish moet het bewijs zijn dat ze vooruit gaan.

Ze beginnen heel toegankelijk. Victoria is een rustig nummer met lichtelijk opgewekte vocals. De zachte, breekbare stem van zangeres Raphaelle in combinatie met de electronische effecten zorgt voor een intens gevoel dat je vasthoudt. Met Fruend, het daaropvolgende nummer, gaan ze wat meer de kant van The XX op. Een snelle, bijna hypnotiserende melodie en veel belletjes zorgen voor een ruimtelijk gevoel. December blijft ook in het uptempo straatje. Actieve drums en keys zorgen voor diepte in het nummer, dat perfect wordt bezongen door Raphaelle.

Wat daarop volgt is een speels nummer genaamd Hossak. De teksten lijken over niets te gaan en met haar lieve stem en de vrolijke deuntjes op de keys is het een leuke afwisseling. Hossak is het eerste nummer op het album dat niet erg beladen en intens klinkt. Met Girl brengen ze de intensiteit van de eerste drie nummers nog niet direct terug. Ze lijken met dit nummer de kant van Brian Eno op te gaan. Dromerig, lichtelijk onoverzichtelijk en rustgevend. Ook de daaropvolgende nummers gaan door in die trend. Met Amends komt er weer wat tempo in. Een nummer dat al eerder uit kwam als single, maar op het album precies op zijn plaats valt. Met goede beats en weinig poespas eromheen is het een sterk en duidelijk nummer. Ook de laatste twee nummers Juniper en In Kind zijn nummers met een vastere vorm. Na de ambient nummers wordt het album afgesloten met drie zeer sterke, duidelijke en goede nummers.

Al met al heeft Braids bewezen dat ze gegroeid zijn. Flourish // Perish is een sterk album in een genre dat steeds populairder wordt. Braids bestaat pas enkele jaren en zal blijven groeien. Dit album bevat veel diepte, het is goed geproduceerd en er is lang over nagedacht. Met een grote vooruitgang tussen Native Speaker en Flourish // Perish is het afwachten hoe goed het volgende album gaat worden.  1. Victoria
  2. Freund
  3. December
  4. Hossak
  5. Girl
  6. Together
  7. Ebben
  8. Amends
  9. Juniper
  10. In Kind