Brad Mehldau
Suite: April 2020
De lockdown biedt ook inspiratie. Gedwongen thuis te blijven schreef pianist Brad Mehldau twaalf nieuwe stukken die hij tot een indrukwekkende ‘lockdown’ suite transformeerde. Aangevuld met 3 interpretaties van bekende songs die door zijn hoofd bleven zweven tijdens deze vreemde tijden, is Suite: April 2020 een imponerend werkstuk.
Zoals (wellicht) bekend verblijft Mehldau al jaren afwisselend met zijn (Nederlandse) vrouw en gezin in New York en Amsterdam. Tijdens de lockdown zat Mehldau met zijn gezin ‘vast’ in Amsterdam. Door inspiratie gedreven voelde Mehldau dat hij twaalf vers geschreven stukken gelijk moest gaan vastleggen. Dit deed hij in de Amsterdamse, voor de gelegenheid volledig volgens de corona normen aangepaste, Amsterdamse Night Dreamer studio. Een studio die wereldwijd vermaard geraakt is door hun direct-to-disc opnamen.
Suite: April 2020 is opgebouwd uit 12 afzonderlijke stukken die in titel steeds aangeven in wat voor stemming Mehldau was of in welke situatie hij zich bevond toen hij deze schreef. Het zijn steeds weer rake muzikale observaties waarbij de titels als bordjes bij schilderijen geplakt zijn: de composities bieden een leidraad voor de stemmingen waarin de composities opgetrokken zijn maar zijn voor de luisteraars net zo goed persoonlijk anders te interpreteren. Wat de twaalf composities bindt is een melancholieke sfeer waarbij herinnering en een onzekere toekomst de overhand hebben en waarin de stilstand (de pauzeknop) van de wereld in verstilling en onrust fraai samenkomen.
Het blijft uitermate fascinerend om Mehldau te horen spelen. Zijn composities, net zo hard leunend op klassieke structuren als op de vrijheid van de jazz, hebben een grote emotionele kracht. Waking up is de mooie opening naar een palet aan stemmingen waarbij hij in keeping distance fraai het ontdekken van deze nieuwe ‘discipline’ muzikaal vorm geeft. Remembering before all this is dan weer doortrokken van weemoed. Hartverwarmend. Uncertainty en the day moves by hebben dan weer een rusteloosheid gecombineerd met een vreemd soort berusting. In composities als in the kitchen en family harmony, de afsluitende composities van de suite, vindt hij dan weer geluk en vrede met de verplichte thuisblijfsituatie.
Twaalf stukken die een wel heel fraaie afspiegeling van deze tijd geven. Composities die niet alleen een overweldigend emotionele lading hebben maar tegelijkertijd puur en eerlijk zijn. Allen volledig op zichzelf staand maar als observatie van de tijd fascinerend compleet als geheel. En natuurlijk, we kunnen de muzikale groei van Mehldau maar nauwelijks bijhouden, zijn alle composities fantastisch gespeeld.
Drie extra stukken, niet door hemzelf geschreven, sluiten het album af. Natuurlijk kun je een compositie als Don’t Let It Bring You Down van Neil Young aan de muzikale geest en de handen van Mehldau overlaten. Wat een prachtversie maakt hij er zo alleen achter de piano van. Een bewerking van New York State of Mind van Billy Joel ligt voor de hand gezien zijn verhouding met de stad. De mooie melancholische wendingen in de song en het spel van Mehldau maken ook dit een mooie aanwinst.
De mooiste van de drie extra composities is Mehldau’s bewerking van de American standard Look for the Silver Lining. Ach, wat een heerlijke weemoed heeft deze song toch, waarvan de muziek door Jerome Kern en de tekst door B.G. DeSylva werd geschreven, en wat speelt Mehldau deze hartverscheurend mooi.
Natuurlijk draait het bij Suite: April 2020 vooral om de 12 composities die hij schreef tijdens zijn onverwachte thuis- en binnenblijven. Een bijzonder muzikaal statement in een bijzondere tijd, muzikaal weergaloos weergegeven. Inspiratie komt altijd op onverwachte momenten en wat mogen wij ontzettend blij zijn dat Mehldau in deze onzekere tijden voor muzikanten, deze vond om deze wonderlijk mooie serie composities te schrijven. Suite: April 2020 is een absoluut meesterstuk.
PS. Mehldau en zijn platenlabel Nonesuch besloten om van de opnamen een speciale vinylversie te persen waarvan de opbrengsten volledig ten goede komen aan de Jazz Foundation of America’s COVID-19 Musician’s Emergency Fund, een organisatie zich momenteel actief is om Amerikaanse jazz muzikanten door deze zware tijd van niet spelen, en dus geen geld verdienen, heen te helpen. Een reguliere versie van het album (op vinyl en cd) zal pas in september verschijnen.