×

Recensie

Roots

02 augustus 2018

Boz Scaggs

Out Of The Blues

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Concord

Out Of The Blues Boz Scaggs Roots 4.5 Boz Scaggs – Out Of The Blues Written in Music https://writteninmusic.com

Het is ondertussen al vijftien jaar geleden dat de man naar aanleiding van zijn jazzplaat But Beautiful op het Brugse Cactusfestival aantrad. Nauwelijks een maand geleden imponeerde Boz Scaggs nog op Montreal Jazz. Scaggs verwerft halverwege de jaren zeventig wereldfaam met Slik Degrees, een veredelde discopopplaat die naast hits als What Can I Say, Lowdown en Lido Shuffle gesofisticeerde blue-eyed soul van uitsluitend superieur signatuur bevat. In meer beperkte kring geniet de zanger- gitarist al enige faam, hij flankeert in de jaren zestig Steve Miller, zijn oude vriend uit Dallas op diens prille werk Steve Miller Band en Sailor.

Na het obscure in ’65 in Zweden opgenomen solo -akoestische Boz  brengt hij in 1969 een titelloze langspeler uit met hulp van de voltallige Muscle Shoals studioratten en Duane Allman. Op een handvol opvolgers exploreert hij op eigenzinnige wijze met zijn wat geknepen croonerstem blues en soul. Scaggs keert in ’97 al eens terug naar die muzikale roots. Op het schromelijk onderschatte Come On Home mengt hij eigen werk met geheel onterecht aan Deadric Malone alias Don Robey toegeschreven, door R&B shouter Bobby Bland vereeuwigde klassiekers en blues van Jimmy Reed.

Al even subliem zijn de meer recente met de hulp van producer en drummer Steve Jordan tot stand gekomen werkstukken. Memphis en het vervolg A Fool To Care met naast Jordan opnieuw Willie Weeks, Ray Parker Jr, dit keer in The Blackbird Studio in Nashville, zijn verfijnde en doorleefde odes aan de  r&b , soul en blues van Tennessee tot Louisiana. Out Of The Blues vormt het sluitstuk van deze muzikale trilogie, een eerbetoon aan Scaggs’ muzikale roots. Steve Jordan is er niet meer bij, de onvolprezen Jim Keltner zit aan de drumkit.

We krijgen andermaal een meesterlijke collectie vintage R&B, soul en bluesstuff. Scaggs’ hoofdinspirator Bobby Bland wordt met twee bijdragen vereerd, het prachtige door Hammond en piano beademde I Just Got To Forget You en de eveneens van meeslepend blazerswerk voorziene The Feeling Is Gone. Dat is allerminst het geval, de samenwerking van Scaggs met het producers duo Chris Tabarez, betrokken bij de voorgaande werkstukken en Michael Rodriguez die Come On Home produceerde, creëren de perfecte intimistische sfeer. Naast puntige swingblues van Jimmy McCracklin krijgt Jimmy Reeds Down In Virginia een lome, onweerstaanbare bewerking. Het is bovendien genieten geblazen bij een bijzondere, gepersonaliseerde interpretatie van Neil Youngs On The Beach.

Het is echter bovenal Scaggs oude kompaan Walter’Applejack’ Walroth, met een verleden bij Michael Bloomfield, Elvin Bishop en Steve Miller, die voor de creatieve impuls zorgt. Zo wordt het heilige vuur opgerakeld in het in het funky Rock and Stick, het door zijn harmonica aangedreven Little Miss Night and Day en het onderkoelde Radiator 110 en het op meeslepende, swingende ritmiek flanerende Those Lies. Met Walroths inbreng verzeilt Boz Scaggs opnieuw waar echt thuishoort, onvervalste R&B en jazzy blues. Even luisteren naar dit bijzonder fraaie en geïnspireerde werkstuk van deze oudere maar immer vitale muzikant overtuigt.  1. Rock And Stick
  2. I've Just Got To Forget You
  3. I've Just Got To Know
  4. Radiator 110
  5. Little Miss Night And Day
  6. On The Beach
  7. Down In Virginia
  8. Those Lies
  9. The Feeling Is Gone