×

Recensie

Electronic

29 januari 2022

Boy Harsher

The Runner

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Nude Club

The Runner Boy Harsher Electronic 4 Boy Harsher – The Runner Written in Music https://writteninmusic.com

Met het rond Halloween 2019 uitgezonden American Horror Story: 1984 brengt de griezelserie een ode aan de bloederige slasher movies uit de jaren tachtig. De lugubere vintage elektronische darkwave van het in Northampton gevestigde duo Boy Harsher haakt met minialbum The Runner op dezelfde inspirerende periode in en koppelt een ware speelfilm aan hun sinistere soundtrack. The Runner is beslist geen vervangingsmiddel voor een hardloop app, tenzij je de behoefte hebt om op het eind van de avond keihard van start te gaan.

Jae Matthews en Augustus Muller ontmoeten elkaar op de artistieke Savannah Film Academy, beide een opleiding volgende. Dit uitgebreide project is dus een meer dan logisch vervolg op het drie jaar eerder verschenen Careful waarop ze de aandacht tussen duistere synthpop en beklemmende videoclips al passend verdelen. De korte uitgewerkte verhaallijnen duiken dieper in op het geestelijke spanningssyndroom, de erotische clubscene en de donkere zelfkant van de uitgewerkte personages.

De aan Multiple Sclerose leidende Jae Matthews zit gevangen in haar eigen lijf. Hierdoor komt de laatste kernzin Just Let Me Be Free van het opende Tower zo confronterend hard binnen. Verdoofd door de verlatingsangst van het vervreemde lichaam worstelt ze zich door het innerlijke wegvretende The Ride Home heen. De door ziekte getroffen zangeres liquideert het pijnlijke heden door in het druggy Escape het verzachtende verleden toe te laten.

Cooper B. Handy transformeert zichzelf in Autonomy tot de androgyne Lucy en wandelt via een stiekem geopende achterdeur de duistere nachtclubwereld van Boy Harsher binnen. Het vluchtige contact leidt tot een vruchtbare partnerruil, de ondergeschikte Jae Matthews verdwijnt onzichtbaar in de muurschaduwen, en ziet toe hoe Augustus Muller publiekelijk met Lucy vreemdgaat. De surrogaat afstandige positie van de in zwart meesteres latex verhullende Mariana Saldaña heeft een minder bedreigend effect. De strenge robotsound van Machina krijgt een dansvirus opwekkende retro Italo Disco booster geïnjecteerd om die menselijke trekjes te elimineren.

Zonder de weggefilterde dansbaarheid blijft er de zwaarte van nachtduistere kilheid over, perfect lenende voor de doodse cineastische schemersfeer. Dreigende machinale hartslagen ontsnappen uit het claustrofobische voorprogrammeerwerk van de in drama opbouwende synthesizerklanken en afstompende drumbeats. Augustus Muller controleert en reproduceert die intieme zielsdemonen welke de uitvlucht voortzetten in het luchtiger ademende Give Me a Reason. Het futuristische instrumentale Untitled (Piano) maakt zich klaar voor het volgende level. Het berustende eindoordeel volgt in I Understand. We luisteren naar The Runner, de soundtrack van een machteloos tegen haarzelf strijdende Jae Matthews. De finishlijn als bevredigende doelstelling.

If You Wanna Break Free
All You Gotta Do Is Tell Me
And I Will Understand

When I Met You
I Thought You Were The Only One
But Now I Understand

If You Wanna Run Away
That’s All You Gotta Say
And I Will Understand  1. Tower
  2. Give Me a Reason
  3. Autonomy
  4. The Ride Home
  5. Escape
  6. Machina
  7. Untitled (Piano)
  8. I Understand