×

Recensie

Roots

29 oktober 2010

Boris McCutcheon & The Saltlicks

Wheel Of Life

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Frogville

Wheel Of Life Boris McCutcheon Boris McCutcheon & The Saltlicks Roots 3.5 Boris McCutcheon & The Saltlicks – Wheel Of Life Written in Music https://writteninmusic.com

Boris McCutcheon heeft genoeg inspiratie om mooie muziek te maken. Hij woont in de staat New Mexico, aan het einde van een zandpad zonder straatnaam. Die grillige woestijnomgeving levert hem mooie teksten op, die met de lekkere americana-muziek keer op keer zorgen voor albums die een goed zichtbare plek verdienen in de muziekkast van de rootsliefhebber.

Dat geldt nu ook voor Wheel Of Life, McCutcheon’s laatste album. Wie de voorganger Bad Road, Good People kent en daar positief over is, die kan eigenlijk blindelings deze opvolger aanschaffen. McCutcheon vertelt in een interview hoezeer de twee bij elkaar horen, een tweeluik vormen. Deze laatste cd telt elf nummers. Om er een paar te noemen:

What Ails You? is een lekkere uptempo countrytrack, in de stijl van de Bakersfield country (denk aan namen als Buck Owens of Merle Haggard). Ideaal om een album in dit genre mee te beginnen. Clan Of The Sunflower is een prachtige ballad, niet alleen muzikaal maar ook vanwege de sprookjesachtige tekst. Volgens McCutcheon zou het zonder muziek nog kunnen doorgaan als een volwaardig gedicht.

De cd kent ook covers, zoals No Place To Fall van Townes Van Zandt. Eigenlijk wilde McCutcheon een compleet album doen met covers van deze grootheid, maar Steve Earle hem daarmee al voor was, bleef het dus bij deze ene favoriete track. Nou, Van Zandt zal tevreden neerkijken vanaf zijn wolk. Een andere cover is Lee Harvey, een akoestische track, geschreven door Homer Henderson. Prachtig door de schijnbare eenvoud, maar ook door de banjo en de mooie tekst (over de vermeende moordenaar van Kennedy). Het nummer is overigens live opgenomen in Nederland.

Gila gaat over een beschonken fan die op weg naar huis, na een concert van McCutcheon, verdronk in de Gila rivier. Op nummers als deze hoor je de kracht van McCutcheon: hoe meer betekenis een tekst heeft, hoe grootser hij wordt. Waar de uptempo nummers mooi zijn, zijn de ballads nog prachtiger! Dat komt onder meer door zijn stem.

Zowel die stem als de muziek van McCutcheon doen trouwens wel wat denken aan Paul Thorn, een andere Amerikaanse singer-songwriter, die in ons land nog belachelijk onbekend is. Waarmee maar meteen een extra muziektip gegeven is, mocht Wheel Of Fire je bevallen. En als je van americana houdt, dan zal die kans groot zijn.

McCutcheon had voor op dit album nog meer nummers, die waren wat meer bluesy. Omdat hij voor Wheel Of Life bij een meer country vibe wilde blijven, zijn die er niet opgezet. Wellicht horen we die dus op een volgende cd. Tot die tijd kan de liefhebber van roots genieten van dit erg fijne album.

En niet te vergeten, van de concerten die McCutcheon nog in ons land geeft:
01-11 Meneer Frits (Eindhoven)
03-11 Paradiso (Amsterdam)
04-11 Catharia Kapel (Harderwijk)
05-11 Cafe De Amer (Amen)
06-11 Huis Verloren (Hoorne)
07-11 Café De Cactus (Hengelo) 1. What Ails You?
 2. Clan Of The Sunflower
 3. Boxspring Plow
 4. No Place To Fall
 5. Mullein People
 6. Lee Harvey
 7. California
 8. Mark Twain
 9. Peeler
 10. Gila
 11. Bad Road, Good People