×

Recensie

Electronic

30 mei 2010

Booka Shade

More!

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Get Physical

More! Booka Shade Electronic 4.5 Booka Shade – More! Written in Music https://writteninmusic.com

Booka Shade staat al jaren garant voor verfijnde electrohouse. Het Duitse duo weet elementen uit de electro, synthesizerwave en minimal techno regelmatig samen te smelten tot de meest smaakvolle dansmuziek die je je in de jaren nul kunt wensen. Twee jaar na The Sun & The Neon Light kwam Booka Shade eerder deze maand terug met hun nieuwe plaat More!. Ondertussen hadden Walter Merzinger en Arno Kammermeier ook al het startschot gelost voor hun wereldtoernee.

Om maar direct met de deur in huis te vallen: More! is wederom een uitstekende plaat. Booka Shade weet wat dat betreft al jaren met ijzeren discipline hun eigen kwaliteitsstandaard telkens weer te halen. Daar komt in 2010 geen verandering in.

De plaat opent leuk met het op acid en ‘big beats leunende Havana Sex Dwarf. De jaren negentig, daar valt voor Booka Shade genoeg te halen. Zoveel is wel hoorbaar op More!. Het lekkeregroovy’ The Door laat dit nog eens goed horen.

Booka Shade doet overigens niet aan effectbejag, blijft gedoseerd te werk gaan en laat de feestelijke opener Havana Sex Dwarf direct volgen door het mooie, beheerste Donut. Het hieropvolgende Regenerate was al te krijgen via een gratis download. Wat opvalt is dat deze track in de albumcontext nog beter uit de verf komt. Het is een ijzersterke staalkaart van Booka Shades muziek. Een goede drive, een intrigerende vrouwenstem en een fraaie climax.

Eredivisie

Regenerate is een van de sleuteltracks van dit overtuigende album. Teenage Spaceman is een andere. Mooi van opbouw en met een sfeerrijk spectrum aan geluiden en sferen. De dansbaarheid en rechtlijnigheid blijven bovendien gewaarborgd. Iets waar het toch niet misselijke Orbital soms minder goed in slaagt. Wat dat betreft is Booka Shade inmiddels doorgestoten naar de eredivisie.

Gastoptredens zijn er van Yello in Divine en van Chelonis R. Jones in Bad Love. Hoewel beide tracks niet tot het beste op More! behoren, vallen ze toch prima in het muzikale verhaal dat Booka Shade vertelt. Het wat vervreemdende Divine wordt gedomineerd door Dieter Meiers zware vocalen, terwijl het wat lichtvoetigere Bad Love clubpotentie heeft.

Met de meer trance-achtige tracks Scaramanga, L.A.tely en No Difference weet Booka Shade verder te verbreden én te verdiepen. Dit zorgt ervoor dat More! een rijke en weldadige luisterervaring blijft. Een album dat zowel thuis als op de dansvloer stevig overeind blijft staan. 1. Havanna Sex Dwarf
 2. Donut (Interpretation)
 3. Regenerate
 4. The Door
 5. Teenage Spaceman
 6. Divine
 7. Scaramanga
 8. L.A.tely
 9. Bad Love
 10. No Difference
 11. This Is Not The Time