×

Book of Air

Vvolk

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Sub Rosa

Vvolk Book of Air Eigentijds 4.5 Book of Air – Vvolk Written in Music https://writteninmusic.com

Haast en spoed zijn zelden goed, zo luidt een welbekend gezegde. In onze opgejaagde consumptiemaatschappij wordt er gelukkig steeds vaker weerwerk geboden. Traag lijkt aan de winnende hand ; slow food, slow reading, slow journalism en uiteraard ook in de muziek ontstaan er vertakkingen voor wie het allemaal niet noodzakelijk zo snel moet. Zo rolt bij het Belgische Sub Rosa label heden ten dage Book of Air – Vvolk van de persen, de opvolger van Fieldtone.

‘Slowed down music’, zo luidt het bij het maar liefst achttienkoppige slow electronics collectief. Een traagheid die gelieerd is aan de ongrijpbare veranderingen in de natuur. Hoe de seizoenen keren voor je er erg in hebt, bijvoorbeeld. Dat leidt tot muziek van een onaardse schoonheid, die – het spreekt voor zich – tijdloos is.

Fieldtone trok nog voluit de kaart van het experiment. Een reeks composities van Stijn Cools die uitgevoerd werden door een ruimer ensemble aan muzikanten (met o.m. Nathan Wouters op bas, Indré Jurgelevic op kankles, Bert Cools op akoestische en elektrische gitaren, Benjamin Sauzereau op elektrische gitaar en tenslotte Stijn Cools zelf op drums). Composities die de parameters van tijd en geluid nader onderzochten en zich sterk baseerden op improvisatie. Of anders verwoord: een antwoord op de vraag of en hoe stilte en (jazzy) groove elkaar konden vinden.

Het nieuwe Book of Air – Vvolk is een variant en tezelfdertijd een uitbreiding op dat bijzondere project. Ook hier wordt er in de traagheid en stilte muzikale beweging(en) opgezocht. In tegenstelling tot de Fieldtone release is er echter niet langer sprake van een kwintet, maar breidde Book of Air zich gevoelig uit tot een veelkoppig collectief die het beste van de jazzy, experimentele en zelfs klassieke muziekscène aan elkaar koppelt, met o.a. Ruben Machtelinckx en Nile svan Heertum, tenorsaxofonisten Thomas Jillings, Victor Perdieus en Frans van Isacker, maar ook met klassiek getraind fluitist Stefan Bracaval aan boord.

Book of Air – Vvolk is origineel: 2 in elkaar overvloeiende tracks zijn naar de seizoenswissels vernoemd (lente > zomer, herfst > winter) en vormen een geheel. Maar ook in de opzet en betekenis van het project schuilt originaliteit. Het is helemaal geen vrijblijvende release, maar gaat in op diepere, betekenisvolle vragen. Hoe verhouden performance en tijd zich tot elkaar bijvoorbeeld? Hoe ervaart de luisteraar de traagheid van verandering? En daarbij aansluitend: hoe speelt die traagheid in op gehoor en geheugen?

Het is een uitdaging om met die nieuwe vragen muzikaal aan de slag te gaan. Voor de vele muzikanten, maar uiteraard ook voor de luisteraar. Het zorgt ervoor dat zowel artiest als publiek nieuw en onbekend terrein kunnen ontdekken. Book of Air – Vvolk levert intieme, dromerige, door elektronica beïnvloede muziek op die zich niet van bij de eerste luisterbeurt laat kennen. En dat is een geschenk voor de ware muziekfan.

Book of Air is een Granvat Recordings project, een ‘curator based entiteit’ die ver voorbij de klassieke kaders denkt en handelt. En op de koop toe erg bijzondere releases uitbrengt, van onder meer Solo & Indre, hoera, EOP/AAN, Hariprasad Chaurasia, Merope, Matsenoto, en nog vele anderen. Boeiend, en meer dan de moeite waard om uit te checken.  1. Lente > Zomer (24.18)
  2. Herfst > Winter (24.39)