×

BOOK OF AIR: VVOLK

se (in) de bos

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Granvat

se (in) de bos BOOK OF AIR: VVOLK Eigentijds 4.5 BOOK OF AIR: VVOLK – se (in) de bos Written in Music https://writteninmusic.com

Dromen zijn de grondstof voor het échte leven. Daarmee heb je meteen de basis van Se (In) De Bos beet, het derde album van het maar liefst achtienkoppige Book Of Air: vvolk. Die bestaat uit slechts één track die een uurtje tijd van de luisteraar vraagt. Behoorlijk gedurfd en zelfs wat radicaal. Al valt bij een eerste luisterbeurt de logica daarvan meteen op.

Ook nu weer krijg je een meer dan bijzondere luistertrip voorgeschoteld, die enerzijds wat in het verlengde ligt van eerder werk (zoals Fieldtone en Book Of Air: vvolk) maar daar toch ook weer danig van afwijkt. Instant herkenbaar bijvoorbeeld is het duizelingwekkend vertraagde tempo waardoor kleinere nuances veel helderder worden. Evenzeer merk je dat de muziek van het Book Of Air vvolk collectief veel weg heeft van een vrije stroom die zich nergens laat beteugelen. Wat rest is pure, creatieve drift die vooral teert op de drang om via improvisatie nieuw terrein te gaan verkennen.

Tot op zekere hoogte blijven er uiterst herkenbare elementen die opduiken. Zo bijvoorbeeld gaat het collectief opnieuw aan de slag met parameters als tijd, tempo en geluid. In zekere zin is het lome tempo van de release ook een beweging dwars tegen de stroom in. Wie als buitenstaander dit soort muziek voor het eerst hoort, zal vast opmerken dat dit wederom behoorlijk eigenzinnig is. Zowel in concept, een divers en gevarieerd collectief aan muzikanten en instrumenten, als in de uitvoering ervan.

Vrijwel direct word je als luisteraar hier in een auditieve droomwereld geworpen die eerst bestaat uit een volledige leegte, een volstrekt wit en maagdelijk blank canvas, waarna de groep met vele instrumenten (o.a. bas,.) en ideeën allerhande gelaagde nuances en schakeringen toevoegt. De muziek beweegt traag, maar de rijkheid zit echt helemaal in de diepte en de intensiteit van de luisterervaring. Of om het anders te verwoorden: het is net het zwaar vertraagde tempo dat ertoe leidt dat vele gelaagdheden en subtiele details in de muziek blootgelegd kunnen worden. Het Book Of Air vvolk collectief brengt zo een weldadig rijke auditieve ervaring tot stand die zijn gelijke niet kent. Er zijn dan ook gewoon geen referentiepunten. Alles aan Book Of Air (concept, ideeënrijkdom, uitvoering,..) is zonder omwegen volstrekt nieuw, uniek en oorspronkelijk.

Wat ons vooral treft is hoe deze groep de luisteraar een spiegel voorhoudt. De heerlijk unieke klankwereld van Book Of Air: vvolk laat alle ruimte open voor suggestie, verbeelding en kenmerkt zich bij uitstek door creatieve vrijheid. Dat maakt ook dat eenieder er echt heel andere dingen in kan zien of horen, wat nog maar eens illustreert hoe knap dit eigenlijk allemaal wel is.

En dan rest er ons nog die bijzondere albumhoes. Wie goed kijkt, krijgt de suggestie van een bosrijke omgeving aangereikt.Ook in dat verband is er een voorzichtige hint – een suggestie, een mogelijkheid binnen een veelheid aan andere suggesties, maar laat ze de interpretatie ervan volledig over aan de luisteraar. Net dat idee komt treffend goed tot uiting in de manier waarop het jongetje op de hoes met onderzoekende ogen, vol verwondering en verbazing, naar de foto kijkt. Daaruit spreekt onder meer een grote voorliefde voor focus en detail enerzijds maar ook voor de onvoorstelbare kracht van de verwondering anderzijds.

Resultaat van hun arbeidsdrift en ethos is ontegensprekelijk een intrigerende en fascinerende geluidswereld die blijvend prikkelt en zowel het intellect als het (wild kloppende) hart aanspreekt. De groep levert daar op het nieuwe Se (In) De Bos een zoveelste bewijs van.

Book Of Air: vvolk – Se (In) De Bos komt uit via Sub Rosa/Granvat. Live is de groep nog mee te maken tijdens Leuven Jazz Festival op 21 Maart. Niet te missen, want het is een ligconcert dat bij uitstek bedoeld is om heerlijk weg te kunnen dromen. Het gras is groen, de lucht is blauw en dromen zijn bij uitstek de grondstof van het échte leven waar Book Of Air wederom een prima soundtrack bij schrijft.  1. se (in) de bos (part I)
  2. se (in) de bos (part II)