×

Recensie

Roots

04 februari 2015

Boo Hewerdine

My Name In The Brackets

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Reveal

My Name In The Brackets Boo Hewerdine Roots 4 Boo Hewerdine – My Name In The Brackets Written in Music https://writteninmusic.com

Boo Hewerdine mag een van de grootste Engelse songwriters van de laatste decennia genoemd worden. Niet alleen met zijn band The Bible en op eigen kracht maar vooral ook als trouwe compagnon van Eddi Reader. Verzamelaar My Name In The Brackets bewijst dat.

Onder de volledige titel My Name In Brackets (The Best of Boo Hewerdine & The Bible) zijn er 18 van de belangrijkste van Hewerdine verzameld. Chronologisch opgezet dus vanaf de eerste successen met The Bible daarna zijn solowerk, zijn werk met State Of the Union tot aan een aantal nieuwe solosongs. Opvallend is de gestage kwaliteit van de songs die over de jaren maar geen slijtage kennen.

The Bible, een band die halverwege jaren 80 opkwam en met hun debuut Walking The Ghost Back Home (1986) en het door Steve Earle geproduceerde tweede album Eureka meesterlijke albums afleverde, liet niet alleen horen dat Hewerdine een geweldige hand van songs schrijven had maar ook een prachtige breekbare stem. De fraaie songs Graceland, Mahalia, Honey Be Good en Dreamlife (van hun derde album Dodo) zijn voor deze verzamelaar opgepikt.

Van Hewerdine’s soloalbums, Ignorance (1992), Baptist Hospital (1996), Thanksgiving (1999), Anon (2002), Harmonograph (2006), God Bless the Pretty Things (2009), is van elk minstens  één song op de verzamelaar te horen. Het geweldige Joke, het via kd lang bekend geworden Last Cigarette, het prachtige The Girl Who Fell In Love With The Moon, het door Eddi Reader de eeuwigheid ingezongen Patience And Angels en The Birds Are Leaving geven Hewedrine’s talent van het schrijven van eigenzinnige prachtsongs optimaal prijs. Ook het van State Of The Union (zijn band met Brooks Williams) afkomstige en door piano gedreven Blaze Of Glory is fraai.

De 3 nieuwe songs overtuigen al net zo. Amazing Robot klinkt met zijn electronica volledig anders als het voorgaande werk maar zit melodisch zo fijn in elkaar dat je al snel overtuigd bent dat Hewerdine ook deze stijl volledig beheerst. Snowglobe ligt muzikaal dan wel in het verlengde van Amazing Robot maar heeft een echte pop/rock feel en een erg fijne opbouw. De stem van zangeres Hafdis Huld is een fijne verrassing. Het erg fraaie door akoestische gitaar en piano gedreven Last Shot On The Roll is de waardevolle afsluiter. 1. Graceland (The Bible)
 2. Mahalia (The Bible)
 3. Honey Be Good (The Bible)
 4. Dreamlife (The Bible)
 5. 59 Yds
 6. Joke
 7. Last Cigarette
 8. The Birds Are Leaving
 9. Mapping The Human Heart
 10. The Girl Who Fell In Love With The Moon
 11. Patience Of Angels
 12. Bell, Book & Candle
 13. Muddy Water
 14. Geography
 15. Blaze Of Glory (State Of The Union)
 16. Amazing Robot
 17. Snowglobe
 18. Last Shot On The Roll