×

Recensie

Roots

01 oktober 2019

Bonnie Bishop

The Walk

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Plan BB

The Walk Bonnie Bishop Roots 4 Bonnie Bishop -The Walk Written in Music https://writteninmusic.com

Bonnie Bishop is een zangeres en songwriter die in Texas opgroeit in een muzikaal gezin ,vader was bluespianist en moeder speelde cello. Ze probeert jarenlang als singer-songwriter te overleven in Nashville en proeft even van het succes, het samen met Al Anderson (NRBQ) gecomponeerde Not Caused I Wanted To verzeildt in 2012  op Slipstream van haar grote idool Bonnie Raitt , die enkele jaren later ook Undone opneemt. Bishop belandt na een handvol  langspelers op een doodlopend spoor on the road en verhuist terug naar Texas.  Tijdens een  noodgedwongen ingelaste rustpauze volgt ze een songwriterscursus aan The Sewanee University of the South en tijdens deze herbronning in Tenessee keert de inspiratie terug en dat resulteerde met hulp van  meesterlijke producer Dave Cobb in Ain’t Who I Was, een met bevlogen countrysoul opgetrokken werkstuk.

In het met Steve Jordan opgenomen The Walk wordt die evolutie verder gezet. In zeven, behoorlijk uitgesponnen episodes die naadloos in elkaar  overlopen, legt de zangeres haar ziel bloot vanaf het meeslepende Love Revolution.  “welcome to the love revolution, still got a long way to go” zingt Bishop met snerpende gitaren op de achtergrond. Keep On Moving draagt  een identieke boodschap uit, verpakt in een funky soul met knap piano en orgelwerk en gospelgetint koorzang. Het is eveneens met Gabe Dixon gecomponeerd.

The Walk is evenmin een bezadigde wandeltocht, broeierige chants roepen onmiskenbaar de dreigende sfeer van het Zuiden op en herinneren aan de chain gang ritmiek met daarbovenop wonderlijke, zwoele zang die twijfel over gemaakte keuzes ventileert, de weg terug bestaat niet ,“give me straight, I got to carrying on”. Dat gebeurt ook, Every Happiness Under The Sun schiet meteen uit de sloffen op sprankelende percussie en ritmisch snarenwerk. Die instrumentatie wordt enigszins aangehouden aangevuld met zweverige toetsen en fraaie bluesy gitaarakkoorden in I Don’t  Like To Be Alone, waarbij Bishop zich kwetsbaar opstelt met doodeerlijke ontboezemingen.

Het bezwerende op de bijbel geïnspireerde Women At The Wellis is een track waarin country soul en blues versmelten in een broeierig geheel dat de ongrijpbare sfeer van het ‘Diepe Zuiden uitademt evenals het bijzonder toepasselijke Song Don’t Fail Me Now, een euforische gospelfinale van een dame die de traditionele gepolijste country uit Nashville voorgoed achter zich laat.  1. Love Revolution
  2. Keep On Moving
  3. The Walk
  4. Every Happiness Under The Sun
  5. I Don’t Like To Be Alone
  6. Women At The Well
  7. Song Don’t Fail Me Now