×

Recensie

World

06 maart 2013

Bongo Botrako –

Revoltasa

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Kasba Music

Revoltasa Bongo Botrako World 3.5 Bongo Botrako – Revoltosa Written in Music https://writteninmusic.com

In drieënhalf jaar tijd gaf de band al  tegen de 200 concerten op vele plekken van het Iberisch schiereiland en in Frankrijk voordat Bongo Botrako in 2010 besloot om eindelijk hun debuutalbum Todos los Días Sale el Sol op te nemen, in samenwerking met Gambeat (Mano Negra, Radio Bemba). Met hun heerlijke en vreugdevolle mix van rumba, punk, ska en reggae gaf deze zevenmansformatie meteen een zeer geslaagd visitekaartje af.

Met het onlangs uitgebrachte Revoltosa, geproduceerd door Amparo Sánchez en gemixt en gemasterd  door Kaki Arkarazo, gaat Bongo Botrako vrolijk op identieke wijze verder met het verspreiden van hun muzikale boodschap. Het album begint met de strofe ‘ I’m happy to join with you today’ uit de legendarische ‘ I Have A Dream’- speech van Martin Luther King, Jr., waarna de band meteen ‘ los’ gaat in de feestelijke titelsong Revoltosa. Met het relaxte Give Us Your Love, opgesierd door de reggae-vocalen van Benjammin krijgt het album een prima vervolg. Zangeres (en nu dus ook producer) Amparo Sánchez zingt zelf ook mee in de twee nummers Invierno en Seguiré en geeft hiermee haar prima productie extra glans. Daarnaast krijgt de band hulp van Joan Garriga (La Troba Kung-Fú) op slottrack Lluna, Gerard Casajús (Kinky Beat) en Anita Kuruba en Chiki Lora (Canteca de Macao) tillen het ontspannen klinkende Dale A La Vida naar een hoger niveau. Echt feest is pas het in het krachtige ska-track We Want Less, dat zeker live uitgebouwd zal worden en als publieksfavoriet kan gelden. Maar ook Punk Parrada en Respirar Pa Trabajar zijn potentiële gangmakers.

Hoewel de muziek natuurlijk niet meer vernieuwd genoemd mag worden, blijft het wel lekker om naar te luisteren en heeft het een hoge feel good-factor. De band tapt uit hetzelfde vaatje als bands als La Pegatina, Che Sudaka, Zulú 9.30, La Troba Kung-Fú en meer van dit soort populaire Spaanse mestizo-helden maar doet dit zeer smaakvol. Bongo Botrako is mede daarom een niet te missen band op de vele zomerse festivals!

Tot slot nog een geweldig compliment voor de Cubaanse illustrator Robertiko Rames, die heeft gezorgd voor het schitterende graffiti-artwork van de spannende kartonnen uitklap cd-hoes!

Tracklisting Revoltosa:

 1. Intro
 2. Revolta
 3. Give Us Your Love
 4. Dinero No Se Come
 5. We Want Less
 6. Punk Parranda
 7. Dale A La Vida
 8. Invierno
 9. Coge El Vuelo
 10. Contra-intro
 11. Respirar Pa Trabajar
 12. Seguieré
 13. Lluna