×

Recensie

Pop

12 november 2009

Bon Jovi –

The Circle

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Island

The Circle Bon Jovi Pop 3 Bon Jovi – The Circle (+DVD) Written in Music https://writteninmusic.com

Een kwart eeuw geleden verscheen het debutalbum van Bon Jovi en toerde de band als support act van Kiss door Europa. Het tweede album bracht de band niet veel verder, maar het derde album (Slippery When Wet) katapulteerde Bon Jovi naar de eredivisie van de melodieuze hardrock. Met New Jersey en Keep The Faith werkte de band zich op tot stadionact. Daarna was het vooral een kwestie van consolideren.

Muzikaal speelt Bon Jovi al twintig jaar op safe en behoren muzikale experimenten als het epische Dry County al geruime tijd tot het verleden. Bon Jovi groeide uit tot het prototype dat genegeerd werd door de muziekmedia maar tegelijkertijd werd omarmd door het grote publiek. The Circle borduurt verder op albums als Crash en Have A Nice Day, de country invloeden die op het vorige album Lost Highway te horen waren zijn gelukkig weer verdwenen.

Dit album bevat alles wat Bon Jovi tot stadionact maakte: toegankelijke songs met simpele, aanstekelijke melodielijnen en makkelijk meezingbare refreinen. Openingsnummer We Weren’t Born To Follow en Work For The Working Man zijn Bon Jovi ten voeten uit. De tekst van laatstgenoemde gaat over de economische crisis in de VS en de gevolgen van werkeloosheid voor Joe Sixpack.  Bon Jovi schrijft in de regel  over onderwerpen uit het dagelijkse leven en dat is op dit album niet anders. Nu is de man geen literair talent, maar de tekst van Fast Cars is zelfs voor Bon Jovi begrippen beneden peil en ontstijgt niet eens het niveau van de Pixar film.

Muzikaal zijn er geen verrassingen te bespeuren, het is weer business as usual voor de Jersey boys. Superman Tonight en Live Before You Die zijn elk vertrouwd klinkende semi ballads, een songstructuur waarop Bon Jovi een patent lijkt te hebben. Hoogtepunt is Brokenpromiseland dat door het ingetogen karakter net wat oprechter klinkt dan de rest van het materiaal. Kortom, een album dat voldoet aan de verwachtingen van de fanschare. De status is weer voor twee jaar geconsolideerd.

Tracklisting The Circle:

Disc1

 1. We Weren’t Born To Follow
 2. When We Were Beautiful
 3. Work For The Working Man
 4. Superman Tonight
 5. Bullet
 6. Thorn In My Side
 7. Live Before You Die
 8. Brokenpromiseland
 9. Love’s The Only Rule
 10. Fast Cars
 11. Happy Now
 12. Learn To Love

Disc2

 1. The Garden Part 1
 2. European Tour
 3. Hallelujah
 4. London
 5. Wanted Dead Or Alive
 6. Back In Nyc
 7. Photo Shoot
 8. Detroit
 9. Central Park
 10. The Garden Part 2
 11. Recording Studio


 1. We Weren't Born To Follow
 2. When We Were Beautiful
 3. Work For The Working Man
 4. Superman Tonight
 5. Bullet
 6. Thorn In My Side
 7. Live Before You Die
 8. Brokenpromiseland
 9. Love's The Only Rule
 10. Fast Cars
 11. Happy Now
 12. Learn To Love