×

Recensie

World

07 juni 2018

Bombino

Deran

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Partisan Records

Deran Bombino World 4 Bombino – Deran Written in Music https://writteninmusic.com

Het gaat bijzonder goed met de uit Niger afkomstige Bombino. Hij brengt met zijn band het nieuwe album Deran uit, wat vrij vertaald neerkomt op iets als ‘beste wensen’. Een hoopvolle, voorzichtig optimistische boodschap in roerige tijden. Eerder werkte Bombino, geroemd om zijn gitaarkunst, al samen met onder meer Stevie Wonder, Keith Richards, Robert Plant en vele anderen. Dat illustreert goed dat hij nooit om samenwerking verlegen zit.

Bijzonder aan Deran, de opvolger van het in 2016 verschenen Azel, is onder meer dat het opgenomen werd in het zuiderse Casablanca, in een van de studio’s die toebehoort aan de Marokkaanse koning Mohammed VI. Welgeteld tien dagen had Bombino nodig om de plaat op te nemen. Heel kort en to the point dus. Neerstrijken, opnemen, en dan weer de baan op. Want laat ons niet vergeten dat Bombino op plaat bijzonder aangenaam kan zijn, het is vooral live dat de opzwepende muziek volledig tot zijn recht komt.

Wat u ook zou moeten weten is dat het album volledig gezongen werd in het Tamasheq, Bombino’s moedertaal. En ook dat zijn voorgeschiedenis wat al te bijzonder overkomt: hoe groot is de kans dat een eerder toevallig tot stand gekomen demo-opname via via leidt tot de opname van een full albumdebuut (‘Agadez’ uit 2011) dat vrijwel meteen hoge ogen scoort? Vrijwel nihil. Toch overkwam het Omara ‘Bombino’ Moctar.

Deran is natuurlijk wél een protestplaat, al beklemtoont het vooral het positieve en hoopvolle dat in een strijd vervat zit. Hij bezingt met passie de schoonheid van zijn thuisland, de natuur en de bescherming van zowel het landschap als haar inwoners. Qua sound krijgen we hier een hutsepot van genres en stijlen, met rootsy folk, royale voodooblues, zelfs een scheut spirituele gospel. Opgepeperde, hypnotiserende gitaarwendingen die zoals opener Imajghane duidelijk maakt niet zelden aan wijlen Jimi Hendrix doen denken en de luisteraars zo bedwelmen en in trance brengen, mee opgestookt met handclaps (Midiwan, het schijnbaar goedgemutste Ouhlin) en meer.

Feestje? Feestje. Ook al omdat de in Agadez (Niger) geboren Bombino zich niet laat vangen door commerciële motieven en volstrekt authentiek is. Zo ontwaar je op de plaat zelfs zachte reggae- (Tehigren verwijst naar onvervalste Bob Marley vibes) en regelrechte rockgrooves, onder meer tijdens Deran Deran Alkheir. Het illustreert goed hoe Bombino zijn eigen, best unieke sound verrijkt.Deran is een heerlijk meeslepend album waarmee Bombino zich opwerpt als een van de groten in wat vaak als ‘wereldmuziek’ omschreven wordt. (of ‘global sounds’ als u dat liever hoort). Al dient u de band vooral live aan het werk te zien. Zeker niet twijfelen als de Bombino karavaan ergens in uw buurt neerstrijkt.

Bombino – Deran:

 1. Imagjghane
 2. Deran Deran Alkeir
 3. Tehigren
 4. Midiwan
 5. Tenesse
 6. Ouhlin
 7. Adouni Dagh
 8. Tamasheq
 9. Takamba
 10. Adouagh Chegren


 1. Imajghane (The Tuareg People)
 2. Deran Deran Alkheir (Well Wishes)
 3. Tehigren (The Trees )
 4. Midiwan (My Friends)
 5. Tenesse (Idleness)
 6. Oulhin (My Heart Burns)
 7. Adounia Idagh (This Life)
 8. Tamasheq (The Tuareg Language)
 9. Takamba
 10. Adouagh Chegren (At The Top Of The Mountain)