×

Recensie

Electronic

20 januari 2020

Bombay Bicycle Club

Everything Else Has Gone Wrong

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Mmm...Records

Everything Else Has Gone Wrong Bombay Bicycle Club Electronic 3.5 Bombay Bicycle Club – Everything Else Has Gone Wrong Written in Music https://writteninmusic.com

Door het heerlijke voorjaarsgevoel wat Everything Else Has Gone Wrong oproept, krijg je in eerste instantie de indruk dat Bombay Bicycle Club de nieuwe plaat net een paar maanden te vroeg lanceert. Echter voor de band zelf is dit uiteraard het meest geschikte moment. Hoe passend is het om na een stilte van vijf jaar juist in januari jezelf met voltooid materiaal aan het publiek te openbaren. Een nieuwe start, een nieuwe lente. Op eerder werk dreigen de Londenaren in hun enthousiasme in een dichtgemetseld bombastische geluid ten onder te gaan. Al is dit wel kenmerkend en typerend voor de band. Het heeft de drukte en opgewondenheid van een veelbiedende Oosterse bazaar, waarbij de zintuigen door alle vele indrukken om je heen overprikkeld raken.

Get Up trapt met een swingende inleiding af. Alsof de band in een rokerige jazzclub uit de jaren twintig beland is, waar men al dansend volop van het leven geniet. Met buikdans ritmes voegen ze daar het kenmerkende stukje typerende Bombay Bicycle Club aan toe. Nog steeds worden je hersenen door een breed scala aan ideeën overladen, al remmen ze hier de dosering passend in gangbaarheid af. Helaas komt deze geslaagde combinatie verder niet meer terug. Er is veel meer ruimte voor postpunk gitaren en baspartijen die het gejaagde van de snellere beats in de juiste banen leiden. Die retro jaren tachtig basis domineert op een prettige manier. Het commerciële aspect hoor je in de springerige discotracks terug. De indierockers veroveren als Twenty Four Hour Party People de dansvloer en laten de tijden van The Haçienda nachtclub herbeleven. Daar slagen ze op wonderbaarlijke wijze treffend in.

Toch krijg ik nog steeds de indruk dat de band aan een sprintwedstrijd is begonnen. Als ze de lengte van 42 minuten naar ruim drie kwartier uitbreiden, krijgt het net wat meer lucht. Het is dan nog net zo flitsend als een passerende neonreclame in een bruisende metropool. Het tempo zit aan de hoge kant waardoor het lastig is om volledig te genieten. Bij het dromerige Everything Else Has Gone Wrong titelstuk bewaken ze wel dat evenwicht, al groeit ook dit tot een standje teveel uit. Er gebeurd zoveel op de plaat, waardoor de tracks door goed bedoelde vrolijkheid verzwolgen worden. Heel gewaagd om de softe folky inslag voor die van energieke elektro hippies in te ruilen, toch komt het nog steeds niet bij persoonlijk hoogtepunt Flaws in de buurt, waar er een mooi intiem klein sfeertje wordt neergezet. Het is tot het afsluitende Racing Stripes wachten waar het besef van bezinning wel de overhand neemt.

De afwezigheid van vijf jaar leidt niet tot verrassende nieuwe invalshoeken, maar stagneert bij het voorganger So Long, See You Tomorrow geluid. Dat ze nu voor balans kiezen heeft wel tot gevolg dat dit avontuurlijke meer naar de achtergrond verdwijnt, daarvoor krijg je wel een portie aan gedoseerde frisheid voor terug. Geen verkeerde plaat, het is allemaal niet baanbrekend, maar het ligt wel lekker in het gehoor. 1. Get Up
 2. Is It Real
 3. Everything Else Has Gone Wrong
 4. I Can Hardly Speak
 5. Good Day
 6. Eat, Sleep, Wake (Nothing but You)
 7. I Worry Bout You
 8. People People
 9. Do You Feel Loved?
 10. Let You Go
 11. Racing Stripes