×

Recensie

Jazz

26 september 2018

Positie 40 Jaarlijst 2018

Bokanté + Metropole Orkest

What Heat

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Real World Records

What Heat Bokanté + Metropole Orkest Jazz 4.5 Bokanté + Metropole Orkest – What Heat Written in Music https://writteninmusic.com

Jules Buckley, dirigent van het Metropole Orkest, en Snarky Puppy’s Michael League kwamen na het grote succes dat hun eerdere samenwerking, Metropole Orkest en Snarky Puppy, met het album Sylva teweeg bracht (onder meer een Grammy), wederom samen met Leagues nieuwe band, Bokanté. What Heat is een nieuwe proeve van bekwaamheid.

Als je met Buckley gaat werken weet je dat je iets bijzonders krijgt. Die man is en blijft zo ambitieus als je ze maar kunt krijgen. En als League met Buckley wil werken weet ook hij dat hij met zijn allerbeste songs moet aankomen. Juist daarom was Sylva zo geslaagd en zonder twijfel het beste dat Snarky Puppy gedaan heeft.

Strange Circles, het eerste album van Bokante dat vorig jaar uitkwam, was voor League de perfecte test. Zou een band die zo anders speelt dan Snarky Puppy net zoveel impact kunnen hebben? Het album was een redelijk geslaagde eerste set maar dat er veel meer inzat kon je toen al horen. De mix van jazz, blues, country, Caribisch en West-Afrikaans bleek voor Buckley een ultieme uitdaging. Hij kwam met arrangementen die de nieuwe songs van League een ongelooflijke meerwaarde geven.

Echt elke song op What Heat, het nieuwe samenwerkingsalbum, is door Buckley naar een nieuwe muzikale wereld geduwd. De arrangementen zijn ronduit geweldig en verrassen doordat ze – typisch Buckley – in volle breedte uitwaaieren en fijne invloeden van zowel Exotica als Arabische elementen bevatten. Luister alleen al eens naar het overweldigende Don’t Do It en je weet waar je aan toe bent. Het wervelende arrangement maakt bij de eerste beluistering gelijk al diepe indruk maar met meerdere luisterbeurten wordt het alleen maar indrukwekkender.

En natuurlijk zit het ook met de instrumentalisten heel goed. De mannen van Bokanté kunnen geweldig spelen en laten dat ook optimaal horen in de ruimte die ze binnen de arrangementen krijgen. Heldin van Bokanté is trouwens Malika Tirolien die met haar geweldig zang en indringende teksten die verhalen over racisme, de vluchtelingencrisis en het klimaat, ook op dit album absoluut de show steelt. Loepzuiver, indringend en vol emotie maakt zij grote indruk.

Ook het Metropole Orkest is weer fantastisch. Wat een geweldig orkest is het toch en hoe onbegrijpelijk dat de enige keren dat het Metropole Orkest in Nederland in de pers aandacht krijgt dit altijd lijkt te gaan over voorstellen van de regering om de subsidie weer te korten. Wat een ongelooflijk populistisch gelul om daar toch steeds weer mee aan te komen. Is iemand zich in de politiek bewust over de kwaliteiten die dit orkest heeft en hoe er wereldwijd naar dit orkest wordt gekeken? Zorg juist dat dit orkest de wereld over kan gaan om Nederland te vertegenwoordigen. Metropole Orkest is niet alleen nationaal erfgoed maar tevens het ultieme exportproduct om het buitenland te laten zien hoe we er qua cultuur ook voorstaan.

What Heat is een ambitieuze onderneming die net als Sylva wederom geweldig uitpakt. Jules Buckley en Michael League brengen overduidelijk het allerbeste in elkaar boven. Een nieuwe Grammy ligt op de loer.  1. All The Way Home