×

Recensie

Roots

29 april 2019

Bohannons

Bloodroot

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Cornelius Chapel Records

Bloodroot Bohannons Roots 3.5 Bohannons – Bloodroot Written in Music https://writteninmusic.com

Het door de  broertjes Matt en Marty Bohannon aangevoerde kwartet uit Chattanooga, Tennesssee zet je met Sleep Rock meer dan  behoorlijk op het verkeerde been. De opener van de vierde langspeler, die de onverschilligheid hekelt tijdens de Amerikaanse verkiezingen, lijkt weggelopen uit het classic rock repertoire van Meat Loaf, de massieve riffs en het ietwat gelijkende bulderend stemtimbre zijn hier niet vreemd aan.

Vroegere werkstukken sporen op de elementen die de rock uit de jaren zeventig vaak zo opwindend maakte, stevig gitaarwerk en een compromisloze punkrock attitude. In het geval van Bohannons  komen daar de regionale muzikale invloeden zoals country en southern rock bij. In tegenstelling tot de eerder triomfantelijke insteek van formaties als Lynyrd Skynyrd en Georgia Satellites en recentere epigonen van het genre als Blackberry Smoke vormen vooral de meer duistere aspecten in het dagelijkse leven van de werkende klasse in het Zuiden de inspiratiebron. Bohannons leunen bij momenten sterk aan bij de verrichtingen van Drive By Truckers. In stilaan vermaarde Dial Back  Sound  studio in Water Valley in buurstaat Mississippi werd Bloodroot onder hoede van het uiterst actieve en toegewijde producersteam Matt Patton en Bronson Tew vakkundig ingeblikt.

Met potige rockers kiest het kwartet zonder omkijken zijn weg en die leidt  niet zelden naar onherbergzame oorden waar het gevaar steeds op de loer ligt. Hungover Hills drijft op mysterieuze whistles en de dronken piano van Jimbo Mathus maar meestal is het de gitaartandem en onstuimige ritmesectie die de sound bepaalt.

Het op energieke drumroffels en rollende gitaren geënte Sister Twister brengt bijzonder treffend het verhaal van tweelingzusjes die een verwoestende tornado overleven. In het op een waar gebeurd drama gebaseerde Cold Case wordt een dreigende sfeer gecreëerd die zich eveneens duidelijk in een duivels Howler manifesteert. My Dark Roots komt opvallend dicht in de buurt van Drive By Truckers met fijn dubbelloops snarenwerk van de Bohannons. Nice n Slow , eeningetogen afsluiter vormt een rustpunt na de helse aangrijpende trip van deze no-nonsense southern rockers.

Tracklisting  Bloodroot:

 1. Sleep Rock
 2. Girl In Chicago
 3. Hungover Hills
 4. Refills
 5. My Dark Roots
 6. Howler
 7. Sister Twister
 8. Cold Case
 9. Nice ‘n Slow


 1. Sleep Rock
 2. Girl In Chicago
 3. Hungover Hills
 4. Refills
 5. My Dark Roots
 6. Howler
 7. Sister Twister
 8. Cold Case
 9. Nice N Slow