×

Recensie

Electronic

09 maart 2011

Bodi Bill

What?

Geschreven door: Sophie Westhiner

Uitgebracht door: Sinnbus

What? Bodi Bill Electronic 3 Bodi Bill – What? Written in Music https://writteninmusic.com

Een technobeat, een electro-melodietje eronder en een pop-achtige zangstem maken het lastig om het Berlijnse trio Bodi Bill in een genre te plaatsen. Een lichte vergelijking met Hot Chip kan gemaakt worden. Belangrijk verschil: Bodi Bill is zwaarder en donkerder, en dan met name dit derde album What? De single Hotel is daar een goed voorbeeld van: de donkere blazers weten feilloos de grijze en soms troosteloze Duitse hoofdstad weer te geven.

Koude, kille electronica, vanaf de eerste toon van het album. Dit kan niet anders dan uit Berlijn komen. Zanger Fabian Fenk drapeert de tekst om de ingetogen electronische noten in een mengeling van spreken en zingen. Dit geeft een koel effect, waar zijn ietwat cleane stemgeluid perfect voor is. Paper is het eerste nummer van What? Een waar kunstwerkje, maar niet representatief voor de rest van de plaat.

Er zijn momenten op What? dat het een heel andere kant uit lijkt te gaan. Brand New Carpet begint met een pianomelodietje dat zo het begin van een slechte zomerhit uit de jaren ’90 kan zijn. Als de beat even later invalt, verdwijnt de zomerse sound al snel maar hier wordt Fenk’s stem al redelijk vervelend. Hier en daar is het een irritant mugje dat rond zoemt en steeds terugkomt, net als je denkt dat het weg is. Het is jammer, want de electro-tonen doen goed hun werk.

Bodi Bill doet soms erg denken aan het in 2006 opgeheven Funkstörung, dat ook voor een deel uit de Duitse hoofdstad kwam: electro met een licht deprimerende sound, waar Funkstörung vooral met het nummer Disconnected erg goed in bleek te zijn. Bodi Bill lijkt die plaats in te kunnen nemen, is minder hiphop dan de opgeheven band en heeft wat meer techno-invloeden. De zang vormt echter een probleem. Te gelikt en te veel aanwezig. Het haalt What? omlaag naar een zesje terwijl het muzikaal een acht zou kunnen zijn.  1. Paper
  2. Brand New Carpet
  3. Pyramiding
  4. What
  5. Garden Dress
  6. The Net
  7. And Patience
  8. Hotel
  9. Sea Foam
  10. Friends