×

Recensie

Jazz

25 december 2012

Bobo Stenson Trio –

Indikon

Geschreven door: Henning Bolte

Indikon Bobo Stenson Bob Stenson Trio Jazz 5 Bobo Stenson Trio – Indicum Written in Music https://writteninmusic.com

Het is inmiddels een klassiek, niet klein te krijgen formaat in de jazz, het piano-trio. De Zweden lijken er een handje voor te hebben gezien de toonaan- gevende rol van Bobo Stenson (1944) en Esbjörn Svensson (1964-2008), beiden voortbouwend op het pionierswerk van de Zweedse pianist Jan Johansson (1931-1968). De kern van dit formaat is het laten zingen van de song. Wil zeggen, alles staat in dienst daarvan, ook het improviseren! Door het legendarische Bill Evans trio gingen slagwerk en bas daarin een eigen rol op ooghoogte met de piano spelen. De clou van de piano-trio was en is nog steeds divers song-materi- aal in dit instrumentele formaat op een boeiende manier bij elkaar te voegen. Natuurlijk kunnen dat ook instrumentale stukken zijn die een sterke songachtige kwaliteit hebben. Niet voor niets heet het voorganger -album van Stenson Cantando (2007). Even als Cantando biedt dit album wederom een opmerkelijke keuze c.q. combinatie van stukken. Het is veel minder divers dan op het eerste gezicht lijkt want tweederde van de twaalf stukken zijn van Scandinavisch origine aangevuld met twee Amerikaanse stukken (Bill Evans, George Russell), een Duits stuk (van zanger Wolf Biermann) en een stuk van de Argentijnse componist Ariel Ramirez (1921-2010) die regelmatig in Stensons repertoire opduikt.

De kracht van deze opname ligt in de zachte, moeiteloze straalkracht, daarin dat ieder van de spelers zich op zijn eigen kracht kan concentreren waardoor het spel heerlijk vrij wordt en hun klanken vanzelfsprekend op elkaar inwerken. Het heldere, stralende en elegante spel van Stenson, het zangerige hout van Anders Jormin (1957) en de krakende taken, ritselende en doffe bezemklappen van Jon Fält (1979). Los van elkaar staan en tegelijk feilloos een gemeenschappelijke ondergrondse dynamiek volgen, dat is iets wat dit driemanschap uit drie generaties op hoog niveau ontwikkeld heeft. Soms is het alsof de klanken ontrukt aan tijd vrij in de ruimte staan. Het voortschrijden door de stukken heeft iets van cirkels die doorlopen worden, die zich ope- nen en dan weer sluiten.

Stenson opent met een solo van Your Story, een stuk van de late Bill Evans – eerste Evans-opname van hem ooit. De volgende twee groeps-improvisaties Indikon en Indicum worden door Jormin en Fält geopend wat genoeg over hun rol zegt. Jormin draagt ook hier net als bij vorige albums weer twee wonderschone stukken, December en Sol, bij. En als je hoort hoe het drietal Tit er jeg glad (Vak voel ik me blij) van Carl Nielsen (1865-1931) speelt, mag duidelijk zijn wat o.a. de voedingsbodem van deze triomuziek is. Ook een stuk her- kenning voor de luisteraar net als bij Ramirez’ La Peregrinacion. Een buitengewoon album dat buitenge- woon gewoon lijkt.

De Zweedse televisie heeft het trio in 2009 in het bos musicerend uitgezonden. Acht stukken daarvan zijn op Youtube te zien. Hier worden met name ook de kwaliteiten van Jormin en Fält duidelijk. Hoppas det skall hålla i sig ett tag!

VIDEO

Seli (A. Jormin)

Una Muy Bonita (Ornette Coleman)

Alfonsina y el mar(Ariel Ramirez)

Don’s Coralåt (Don Cherry)

Music For A While (H. Purcell)

El Mayor (Silvio Rodriguez)

Olivia (Silvio Rodriguez)

Mindiatyr (B. Stenson)

RADIO – concertzender
Anders Jormin – Singing Wood 1. Your Story
 2. Indikon
 3. Indicum
 4. Ermutigung
 5. Indigo
 6. December
 7. La Peregrinacion
 8. Event VI
 9. Ave Maria
 10. Tit er jeg glad
 11. Sol
 12. Ubi Caritas.