×

Recensie

Soul / Hiphop

02 augustus 2019

Bobby Oroza

This Love

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Big Crown

This Love Bobby Oroza Soul / Hiphop 3 Bobby Oroza – This Love Written in Music https://writteninmusic.com

Er is helemaal niks mis met gelikte zoete soul. Vaak wordt zo’n album uit de kast gehaald als men veel plezier in de slaapkamer wil beleven. Goed hard draaien, zodat de buren de dag erna wel flink klagen, maar dan gelukkig alleen maar over de muziek. Soul heeft zijn hoogtijdagen in de jaren zeventig, het krijgt nog een periode van her-erkenning in de jaren tachtig, en verdwijnt vervolgens steeds meer naar de achtergrond. En dan is er nu vanuit Helsinki opeens Bobby Oroza. Deze Finse artiest is verantwoordelijk voor het verrassende This Love debuut. Zijn voorliefde voor de grote soulsterren uit het verleden hoor je terug in de sound. Die swing is aanwezig, maar tot het minimum terug gebracht. Hierdoor is er vooral ruimte vrij gekomen voor de sensualiteit.

Met zijn intellectuele looks en iets wat gladde uiterlijk werkt alles in zijn voordeel. Staande achter een grote aardbol maakt hij zijn doel al kenbaar; de wereld veroveren. Je moet ook iets van arrogantie uitstralen, wil de rol als verbale ladykiller overtuigend overkomen. Ondanks dat het dus erg smooth gepresenteerd wordt, staat er wel een klasse product. Het is allemaal perfect tot in de puntjes getimed. Door de vintage seventies orkestratie maakt hij zeker indruk. Met gemak legt Bobby Oroza in de intro’s tevens een basis voor een vette raptrack. Toch gaat de voorkeur naar de meer swingende songs met opzwepend slagwerk uit. Zijn bekwaamheid om zelf veel te arrangeren en uit te werken is een prachtig gegeven, zeker in het verleidende orgelspel.

Wel mis je een stuk variatie, zeker bij de drums van grote naam Jukka Sarapää vervallen deze regelmatig in hetzelfde ritme. Met zijn achtergrond en bagage kan hij hier meer uit halen. Nu komt het niet veel verder dan de bekende hiphop breaks. Reggae artiest Seppo Salmi trekt dit met zijn gitaarakkoorden recht, die stevig de blues oproepen, maar ook kinky funky klinken. De bekende saxofonist Jimi Tenor is met zijn geblaas afwezig, maar laten horen dat hij een prachtig staaltje vintage gefluit kan neerzetten. De zichzelf toegeëigende titel van Soul King past absoluut bij de coole basloopjes van Sami Kantelinen.

Muzikaal is het dus allemaal dik in orde, zijn zang is ver bovengemiddeld, maar net wat zeurderiger. Hierbij blijft hij toch in de schaduw van zijn talrijke grote voorbeelden staan. Zijn stem mist die diepere rust en straalt net niet genoeg zelfverzekerdheid uit. Als lustopwekkend middel voldoet This Love meer dan genoeg. Als je alleen oog hebt voor je partner en een romantische avond dan kan deze prima gedraaid worden. Wil je een bredere analyse, dan is het niet zo bijzonder. 1. Maybe, Maybe, Maybe
 2. Your Love Is Too Cold
 3. Alone Again
 4. Falling In Love
 5. Bobby's Mood
 6. Should I Take You Home
 7. Keep On Believing
 8. This Love
 9. Lonely Girl
 10. Down On My Knees
 11. Deja Vu
 12. There Can Be No Love