×

Recensie

Hiphop

15 mei 2022

Bob uit Zuid

Bob uit Zuid

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Excelsior Recordings

Bob uit Zuid
Bob uit Zuid Bob uit Zuid Hiphop 3.5 Bob uit Zuid – Bob uit Zuid Written in Music https://writteninmusic.com

Rapper Bob uit Zuid dook in 2020 op met de track Zuid, die op De Fik 1 was te vinden, een compilatiealbum op het label Burning Fik. Nu is er het titelloze debuutalbum. Live staat Bob uit Zuid, met gitarist, bassist en drummachine overigens aardig zijn mannetje, zo bleek al bij zijn optreden op de recente jubileumavond van Excelsior in Paradiso.

Ja, Bob uit Zuid (Bob Dijkshoorn), komt uit op Excelsior. Zijn hiphop valt zeker op in het hedendaagse Nederhop- en poplandschap, waar trapbeats, zeurderige vocalen, tenenkrommende teksten en een algehele middelmatigheid toch eerder regel dan uitzondering zijn. Bob hanteert juist een agressieve/energieke stijl met fuzzy gitaren en vette, overstuurde drums. De jaren negentig dringen zich bij beluistering zeker op (Beastie Boys, G Love & Special Sauce om maar een kleine greep te doen), en dat is een welkome ervaring.

Bob uit Zuid is naar eigen zeggen niet uit op streaming hits. De zwaar voortstappende single Karpervissen staat qua thematiek inderdaad vrij ver van de belevingswereld van veel (jong) streamingpubliek. Op Geen Hit – met een warmere, smaakvolle omlijsting – zegt hij zijn streams met de ogen dicht te bekijken. Hij hoeft geen hit. De hondentrack Sint Bernard is funky en gortdroog. Op de bank liggen in een dikke broek, bril op en met een bak thee; het is waar De Winter over handelt. Café de Bok voert naar een oude bruine kroeg vol oude kerels. Een zelfkanttrack die het album afsluit.

Ondertussen hebben we dan ook nog een aantal nummers gehoord die de afwijkende muzikale invalshoeken en referenties van Bob uit Zuid op andere wijze onderstrepen. Nummers waar iets anders opvalt dan het live drumgeluid en de scherpe gitaren: op Ik huil nooit gaat zijn stem bij vlagen door de mangel, maar op een leukere manier dan we elders vaak horen. Over beschrijft, tegen een psychotische backdrop, een wandeling door Amsterdam. Ruhrgebied zit vol passende industriële wave-sferen en is een ronduit eigenzinnige en originele hiphoptrack. Nee, Bob uit Zuid zal online geen honderdduizenden ‘luisteraars’ trekken, al heeft hij aan media-aandacht momenteel geen gebrek.

Hoewel niet écht opzienbarend qua beats, ritmiek of flow staat dit titelloze debuut wel vol met tracks die iets karakteristieks en eigens hebben. En het geluid is zoals gezegd lekker ruw en krachtig. De mix van hiphop en alternative leek een beetje te zijn verdwenen door de overdaad aan streamingvriendelijke, dunne tracks die onder de noemer hiphop/Nederhop werden doorgedrukt. Binnen het Nederlandse muzieklandschap is Bob uit Zuid dan ook een welkome frisse wind, of liever gezegd: een stekelige zandstorm. 1. Luister hem naakt
 2. Karpervissen
 3. Ik huil nooit
 4. Sint Bernard
 5. Geen hit
 6. Kerk
 7. De hoer van Stalingrad
 8. Schrijver
 9. 05:00
 10. Over
 11. De winter
 12. Ruhrgebied
 13. Café de Bok