×

Recensie

Roots

03 februari 2015

Bob Dylan

Shadows In The Light

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Columbia

Shadows In The Light Bob Dylan Roots 4 Bob Dylan – Shadows In The Light Written in Music https://writteninmusic.com

Een authentiek klinkend album maken met songs uit de American Songbook die door vele tientallen, zo niet honderden zangers en zangeressen zijn uitgevoerd, het lijkt een wel heel moeilijke opdracht. Maar Bob Dylan dacht daar heel anders over: ‘What me and my band are basically doing is uncovering them. Lifting them out of the grave and bringing them into the light of day’.

Met Shadows In The Light bewijst Dylan zijn gelijk. Al heeft hij dat voor een heel groot gedeelte te danken aan de geweldige muzikanten die hem omringen en de sobere arrangementen die de songs vergezellen. Tony Carnier (bas), Donny Herron (pedal steel), Charlie Sexton (gitaar), Stu Kimball (gitaar) en George C. Receli (percussie) en soms een fijne blazerssectie, geven Dylan de perfecte mogelijkheid om weer eens echt te zingen. Natuurlijk kraakt zijn uit alles herkenbare stem nog steeds maar de songs en arrangementen bieden hem de rust die zijn ruwe stem de juiste intensiteit mee te geven.

De meeste songs, allen geschreven in de eerste helft van de vorige eeuw, zullen wel altijd aan Frank Sinatra, die van elke song een definitieve versie gemaakt leek te hebben, vastgeplakt blijven. Dylan en zijn muzikanten maken met Shadows In The Light indruk omdat ze zonder de dikke orkestraties die zowel Sinatra als zijn honderden volgers gebruikten, de ware songs weer zichtbaar maken. Songs in de allerbeste traditie geschreven, met fantastische melodieën en fraai lyrische dan weer diep ontroerende teksten. De muzikanten weten de songs volledig de wereld van Dylan in te trekken.

De fraaie uitvoering van I’m A Fool To Want You, die het album opent, en het hierop volgende The Night We Called It A Day maken gelijk duidelijk dat we met een bijzonder album te maken hebben. De pedal steel van de geweldige Donny Herron klinkt prominent, iets wat het hele album zo blijft en alle uitvoeringen van de standards zo spannend maakt. Al die zo vreselijk vaak uitgevoerde songs als Autumn Leaves, Why Try To Change Me Now, Where Are You? of Some Enchanted Evening klinken daardoor zo emotievol als je ze wilt horen. Albumafsluiter That Lucky Old Sun is de ideale afsluiter.

Het plezier druipt van de opnamen af. Je kunt duidelijk horen dat Dylan en de muzikanten voelden dat ze iets heel speciaals aan het maken waren. Alle songs klinken heerlijk relaxed en sfeervol. Shadows In The Light is daarmee het meest genietbare albums sinds het door Daniel Lanois geproduceerde meesterstuk Time Out Of Mind.  1. I'm A Fool To Want You
  2. The Night We Called It A Day
  3. Stay With Me
  4. Autumn Leaves
  5. Why Try To Change Me Now
  6. Some Enchanted Evening
  7. Full Moon And Empty Arms
  8. Where Are You?
  9. What'll I Do
  10. That Lucky Old Sun