×

Recensie

Roots

01 mei 2021

Bob Bradshaw

The Ghost Light

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Fluke Records

The Ghost Light Bob Bradshaw Roots 4 Bob Bradshaw – The Ghost Light Written in Music https://writteninmusic.com

We volgen de man uit het Ierse Cork al een tijdje, na een periode van heen en weer pendelen tussen zijn thuisland en de VS  vezeilde Bob Bradshaw eind jaren tachtig met zijn gitaarkoffer via New York in San Francisco. Daar vond hij zijn vrouw en richtte er zijn eerste band op, Resident Alliens evolueerde van covers naar eigen werk en Bob Bradshaw ontkiemde als een singer-songwriter. In Boston bouwde hij na een succesvol afgeronde opleiding aan Berklee School Of Music die talenten verder uit met hulp van zijn vaste band. Op recente werkstukken Whatever You Wanted, American Echoes en Queen Of The West zorgen bandleden zoals snarenridders Andrew Stern en Andy Santospago, naast  oudgediende en bassist Scoop McGuire voor de muzikale vormgeving in een passende soundtrack.

Santospago en McGuire worden weerom vermeld als co-auteurs op The Ghost Light, in tegensteling tot het rond omzwervingen door prairieland opgebouwde concept van de voorganger Queen Of The West bewandelt Bradshaw meer eclectisch paden. Aangescherpt door de beperkende pandemie omstandigheden ontstonden songs die nadien in de studio in de meest uiteenlopende muzikale richtingen verder rijpten.

Songs on the Radio komt aanwaaien op zwierige gitaartonen, Dream klinkt zoals de titel aangeeft  en zweeft op de zangerige pedalsteel van Stern in combinatie met zacht resonerende snarengolven van Andy Santospago terwijl de National gitaar van Bradshaw door snerpende slides wordt gedragen Gone, in het klagelijke Blue  is dat een fiddle.

She’s Gone For Good is onmiskenbaar verbonden met de Keltische roots. Ongetwijfeld een van de mooiste songs met die onderwatergitaartjes en zwoele vocale backing van Britt Connors en Andrew Lipman. 21 st Century Blues is onversneden southern rock en klinkt een beetje ordinair als je vervolgens met het op de tangoritmiek van de bandoneon van Francisco Martinez Herrera walsende Sideways en met het op veerkrachtige elektrische gitaartjes van Bradshaw en Stern geënte Light of the Moon geconfronteerd wordt.

Het tergend slepend In the Dark ademt een onbestemde dreiging uit. Niagara Barrel Ride Blues, is introspectieve folkblues met enkel plaats voor de akoestische National Resonator van Bradshaw, bijzonder fraaie afsluiter van een al even mooie episode in het oeuvre van een begenadigde. storyteller en muzikant. 1. Songs on the Radio
 2. Dream
 3. Gone
 4. Blue
 5. Come Back Baby
 6. She's Gone for Good
 7. 21st Century Blues
 8. Sideways
 9. Light of the Moon
 10. in the Dark
 11. Niagara Barrel Ride Blues