×

Recensie

Roots

15 januari 2015

Blueshaker

Handle With Care

Geschreven door: Bert Vethaak

Uitgebracht door: Bluescompany

Handle With Care Blueshaker Roots 4.5 Blueshaker – Handle With Care Written in Music https://writteninmusic.com

In december van het afgelopen jaar is de van oorsprong Harderwijkse bluesband Blueshaker met een nieuwe CD op de markt gekomen; Handle With Care. Het is het 2e album van de band, eerder verscheen namelijk al Two Stages(2009). Was het debuut nog een regelrecht (Texas) bluesrock album, inmiddels zijn de mannen dusdanig gegroeid dat dat allang de lading niet meer dekt. Ook wel logisch als je bedenkt dat van de bandleden van het debuut alleen zanger en drijvende kracht achter de band Arne Goossens nog over is. Blues(rock) blijft wellis waar de ondergrond maar met overduidelijke invloeden van fusion en progressieve rock en af en toe een vleugje jazz.

Zoals gezegd heet het album Handle With Care en die titel, in combinatie met de albumfoto, moet een verwijzing zijn naar de ‘blessure’ van drummer Peter Doppen. Het album bevat 9 eigen geschreven nummers en het album een paar keer beluisterend kan ik maar tot 1 conclusie komen: er staat geen slecht nummer op. Trouwens ook geen middelmatige. Het zijn allemaal top nummers.

Het album opent (Tailchaisin’) en sluit af (Rememiscence) instrumentaal. In beide nummers komt duidelijk naar voren dat gitarist PJ Jochems een zeer begenadigt gitarist is die zich gewoon kan meten met de betere gitaristen in Nederland. Hieraan moet wel worden toe gevoegd dat hij perfect ondersteund wordt door de ritme sectie, bestaande uit de eerder genoemde Peter Doppen (drums) en Mark van Riel (bas). De 7 tussenliggende nummers zijn allemaal voorzien van de vocalen van Arne Goossens. Een beetje vreemde eend in de bijt, maar wel zeer lekker in het gehoor liggend, is het funky Only When I’m Drunk. Hierbij worden zelfs blazers van de Elite Horns uit de kast gehaald. Maar het stemgeluid van Goossens komt toch het beste tot z’n recht in de nummers met een progressievere inslag . Neem bijvoorbeeld Need A Break(prachtig basspel van Van Riel) en Dominant 7, waarin Goossens zijn longen uit zijn lijf zingt (schreeuwt bijna). Of anders Bright On Sight, een nummer over postorder bruidjes.

Alle nummers hebben een blues ondergrond maar door de af en toe vreemde schema’s klinkt het allemaal heel verrassend. Maar ja, het is tenslotte een progressieve bluesband en die titel doen ze overduidelijk eer aan!

Tracklisting Handle With Care:

  1. Trailchassin’
  2. Need A Break
  3. Only When I’m Drunk
  4. Charity
  5. Remember
  6. Dominant 7
  7. For Tomorrow’s Day
  8. Bright On Sight
  9. Remeniscence