Recensie

21 mei 2011

Blues Brother Castro terug op de

Out On The Beach

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Excelsior Recordings

Out On The Beach Blues Brother Castro Rock 3.5 Blues Brother Castro terug op de podia Written in Music https://writteninmusic.com

Na vijf jaar was Blues Brother Castro eind maart weer terug met een nieuw album: Out On The Beach, een lekkere opzwepende, poppy rockplaat die schreeuwde om liveoptredens. Dit voorjaar staat de band nog onder meer in 013 en Paradiso, uitgelezen kansen om deze ultieme liveband weer eens te zien en horen.

Blues Brother Castro geeft op de nieuwe plaat iets meer ruimte aan de liedjes achter de beukende drums, pompende bassen, gierende gitaren en ruige zang. Het stemmige Stone Cold Son Of A Monkey zit vol onderhuidse spanning en de puike single The Score is lekkere punky pop, waarin de band vuur en beheersing combineert.

Zanger Leon Caren gaat heus nog wel eens flink tekeer, zoals op het losgeslagen Summer Convention en het opvallende Sunbathing. Het zijn niet de hoogtepunten van de plaat, de stuiterende opener Walk In The Park mixt pop, rock en noise overtuigender. En zo levert Blues Brother Castro nog een flink aantal energieke, onontkoombare nummers die een stuk heftiger zijn dan de meeste indierock, maar nergens aan popappeal inboeten: het pakkende Show Me How You Do It laat lekkere uithalen op de gitaar horen – rechtstreeks uit de garage – en ook het wat meer beschouwende Shopping wordt doorzeefd door giftig snarenwerk. Dat doet verlangen naar een nog heftigere live-interpretatie.

Blues Brother Castro wordt vaak in verband gebracht met rock van begin jaren negentig. Niet onterecht; Your High bijvoorbeeld, brengt de Pixies in herinnering. Op andere momenten lijkt de band echter meer geïnspireerd te zijn door bands die later opkwamen. Blanks zou met een beetje fantasie uit de koker van Placebo of Radio 4 kunnen komen en de mix van postpunk en rock The Currency is het soort track dat je wel weer eens van Franz Ferdinand zou willen horen.

Dit alles zijn slechts vage referenties. Wat telt is dat Blues Brother Castro een lekker dik aangezette indierockplaat heeft neergelegd. Een plaat met een grote live-potentie en derhalve moeite van het checken waard. De band heeft er al een aantal optredens opzitten maar is nog te zien en horen op de onderstaande podia:

Zondag 22 mei: 013, Tilburg
Dinsdag 7 juni: Paradiso, Amsterdam
Zaterdag 25 juni: Moisefestival, Zaandam 1. Walk In The Park
 2. The Score
 3. Show Me How You Do It
 4. Shopping
 5. Blanks
 6. Your High (Is A Litte Too Low For The Rest Of Us)
 7. Summer Convention
 8. Stone Cold Son Of A Monkey
 9. Sunbathing
 10. Get It Together
 11. The Currency
 12. Spiders
 13. Home At Last