×

Recensie

Hiphop

16 september 2022

blackwave.

No Sleep In L.A.

Geschreven door: Hendrik Vanhee

Uitgebracht in eigen beheer

No Sleep In L.A. blackwave. Hiphop 4 blackwave. – No Sleep in L.A. Written in Music https://writteninmusic.com

blackwave. is een beloftevol Belgisch duo, met aan het roer Willem Ardui, zanger-producer, en rapper Jay Atohounen. We kennen ze zeker nog van BIG Dreams en Elusive uit hun debuutplaat ARE WE STILL DREAMING?, songs die hier te lande vlot de weg naar de radio vonden. blackwave blijkt intussen ook niet voor niks tot de beste liveband van de Belgische hiphop te zijn uitgegroeid. Samen met nog een extra zestal gedegen muzikanten-vrienden timmeren ze hier al jaren aan de weg en maken ze van de frist mogelijke funky hiphop met een groovy beat. Een sound die enerzijds alleen maar van henzelf is, maar die anderzijds ook zomers vanuit L.A. lijkt aan te waaien. Dat laatste is ook echt zo, want de twee kijken met wijd open mind over landsgrenzen heen en precies voor de making-of van deze positief klinkende plaat brachten ze kort na het succes van hun vorige drie weken door in L.A.

Precies het opsnuiven en beleven van verse authentieke muzikale vibes was hetgeen ze eind 2019, na ARE WE STILL DREAMING?, nodig hadden, een escape naar een muzikale topbiotoop als L.A. met maar één missie: muziek en verse demo’s maken voor een nieuwe plaat. De kennismaking met musici die altijd klaarstonden om met hen te werken, met hen van gedachten te wisselen bracht al vlug de broodnodige nieuwe ideeën. Meer, de Californische geestdrift bracht hen uiteindelijk -are they still dreaming!- zelfs tot in de professionele entourage van Beyoncé, Kanye West en J.Cole. De trip leverde, ongelooflijk, een dertigtal sessies op.

blackwave. daar down in L.A…. Neem het downtempo Perfume in samenwerking met de Californische rapper Caleborate. Het klinkt als een en al onderkoelde soul. Willem schreef het geïnspireerd door de behaaglijke geuren tijdens een vroege zonnige ochtendwandeling naar de Starbucks in L.A. Een strijkersarrangement werd aan het tweede deel toegevoegd en hij vond Caleborate bereid om er een geweldige finishing touch aan te geven.

Maar het pad dat dan nadien vlot naar No Sleep In L.A. moest leiden verliep vanaf 2020 plots veel minder over rozen. Alle ritmische zonneschijn nu op No Sleep In L.A. verbergt verre van verholen dat ze na hun reis, door pandemie en lockdown gekortwiekt, door een diep dal moesten. Het album werd een zoektocht naar zichzelf, zowel muzikaal als persoonlijk. Je krijgt eerlijke teksten die lezen als een dagboek. Persoonlijke en relationele beslommeringen, verhuis, elkaar bijna uit het oog verliezen, het stond ze thuis op te wachten… tot het bijna uiteenvallen van blackwave. toe.

Vrijwel alle nieuwe songs getuigen daarover. Neem opener Back on Track: “This is the album of the year, we’re back on track” Of het snelle Good Day, dat achter opbeurende en melodieuze instrumentatie ook gospelinvloeden in de samples bevat en mooie trompetjes, piano en zang op het einde, maar daarin worden alleen maar gevoelens van depressie en verlies verwerkt. Of de typische blackwave.-song I Miss, met mooi pianootje, gaat over de altijd achter de hoek dreigende sleur in het muzikantenbestaan. Het waren alle zoveel pogingen van blackwave. om zichzelf toch weer op de rails te krijgen.

Hoe dan ook, weer thuis hadden ze tijd zat om uit de hele verzamelde massa L.A.-materiaal het beste te selecteren en het plaatwaardig te polijsten. recluse was het nummer dat de knoop ontwarde en het eerste wat ze medio 2021 eindelijk hun studio uitkregen. De even prima singles good day en a-okay met Abhi The Nomad volgden snel en werden supergoed ontvangen. Good Day, symbolisch om te zeggen: ellendige periode hiermee afgesloten. Alles zit verwerkt in pakkende mijmeringen of songs die regelrecht verwijzen naar de dansvloer. De plaat die dus volledig in eigen beheer werd uitgebracht is een neerslag van die toch wel heel uiteenlopende L.A.-sessies. Neem het zwoele nachtelijke Lost in Translation, vlak erna neemt het album een hele switch naar als andere wereld, de rock van het knappe Desire.

Intussen spelen de ‘Kendrick Lamars en Kanye Wests’ van blackwave. hier in de Lage Landen al voor festivalmassa’s van meer dan 40000… terwijl veel van hun inspirerende hiphopklassebakken uit de city of dreams het dan toch steevast met heel wat mindere opkomst moeten doen.

Het gaat dan ook hard voor blackwave. Hun nummer a-okay met Abhi the Nomad werd net als Fils de Joy van klepper Stromae geselecteerd voor de soundtrack van de populaire PlayStation-game FIFA 23. En er komt ook écht een parfum uit op basis van hun song Perfume. Benieuwd, hoe je muziek vertaald naar een geur!

Optredens blackwave. najaar :
– 7 oktober – Ancienne Belgique Brussel
– 8 oktober – Melkweg Amsterdam
-14 oktober – De Roma Antwerpen (uitverkocht) 1. Back on Track 
 2. Die in LA 
 3. Good Day 
 4. A-okay 
 5. Cracked Screen 
 6. Recluse 
 7. Perfume 
 8. Lost in Translation 
 9. Desire 
 10. Horizon 
 11. I Miss