×

Recensie

Alternative

24 maart 2011

Blackfield

Welcome To My DNA

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Kscope

Welcome To My DNA Blackfield Alternative 2.5 Blackfield – Welcome To My DNA Written in Music https://writteninmusic.com

Steven Wilson is een artiest waarbij het ernstig aan te raden is om voor aanschaf van een album waarbij hij betrokken is, eerst even te luisteren. Zijn output varieert namelijk van verslavend mooi tot knap irritant (het lijkt de nieuwe Radiohead wel…). Zo was het laatste album van Porcupine Tree voortreffelijk, maar was de muziek op de DVD Insurgentes vervreemdend.

Deze derde schijf van Blackfield, een samenwerkingsverband van Wilson en Israëlische artiest Aviv Geffen, is vlees noch vis. Er staan een paar fraaie liedjes op met oosterse invloeden zoals Blood, bij andere nummers heb je toch snel de neiging om op de skip-toets te drukken. Nu is Wilson niet vies van een experiment maar om menselijke zang als het geblaat van een schaap te laten klinken (in Dissolving The Night) zal toch weinigen kunnen bekoren.

Glasshouse opent het album met een dromerig arrangement, waarna we nergens meer echt wakker geschud worden tenzij we aanstoot nemen aan de tekst “Go to hell” die de luisteraar in het gelijknamige liedje over zich uitgestort krijgt. En bedankt… Liedjes als Rising Of The Tide en Oxygen roepen associaties op met het latere Marillion werk, compositorisch niet onaardig maar veel te gepolijst en spanningsloos. Dat Wilson fan van Pink Floyd is wisten we al een tijdje, On The Plane had bijvoorbeeld zo op een soloplaat van David Gilmour kunnen staan.

Welcome To My DNA zal wel gretig aftrek vinden bij liefhebbers van de eerste twee Blackfield albums, maar voor de oppervlakkig geïnteresseerde luisteraar en Porcupine Tree fans kabbelen de liedjes te veel. Het predicaat saai lijkt hier op zijn plaats. 1. Glass House
 2. Go To Hell
 3. Rising Of The Tide
 4. Waving
 5. Far Away
 6. Dissolving With The Night
 7. Blood
 8. On The Plane
 9. Oxygen
 10. Zigota
 11. DNA